Ayıplı mal ihtarname örneği word formatında nasıl hazırlanmalı? Ayıplı mal ihtarname örneği nereden indirilir? Ayıplı mal nedir? Ayıplı mal ihtarname nasıl çekilir? Sorularının yanıtları ve fazlası yazımızda sizleri bekliyor. Ayıplı malın değişimi, onarımı ve iadesi için İhtarname nasıl çekilir.
Ayıplı Mal İhtarname Nedir?
Ayıplı mal nedir? Reklamında, etiketinde, ambalajında belirtilen kriterlere, standartlara uymayan her türlü manevi, maddi, hukuki eksikleri barındıran ürünlere, eşyalara ayıplı mal denir. Kısaca arızalı, eksik veya hasarlı mallara verilen ad diyebiliriz.
Türk Ticaret Kanunu, tüketicileri korumak için Tüketici Kanununu çıkarmış olup bu kanun içeriğini de oluşturan en önemli madde ayıplı mal kavramı olmuştur. Tüketicinin aldığı ürünü, üretici tarafı hatadan dolayı kullanamama durumunda tüketici direkt olarak mağdur sınıfına girer. Bu gibi durumlarda satıcının, üreticinin uygulaması gereken durumlar vardır.
Ayıplı mal ihtarname süresi kaç gündür ; Tüketici ayıplı ürünü 30 gün içinde iade için başvuruda bulunması gerekmektir. Eğerki ayıplı ürün gizli nitelikte ise bu süre 2 aya çıkmaktadır. Ayıbın ortaya çıktığında ivedikle satıcıya bilgi verilmesi çok önemlidir.
Tüketici tarafından alınan ürün alındığı anda ayıplı çıkarsa satıcı, üreticini bunu geri iade almak zorundadır. Servise gönderilip onarılma gibi durumlar tüketici tarafından onaylanmayabilir. Direkt olarak iade hakkı bulunmaktadır. Ya da tüketici ayıplı malın derecesine göre indirim isteyebilir. Satıcı indirimi kabul ederek ticareti gerçekleştirebilir ya da direkt geri iade alabilir.

Satıcı ayıplı mal konusunda tüketiciye yardımcı olmuyorsa tüketici, tüketici hakem heyetine ve tüketici mahkemesine başvurabilir. Yaşanılan durumu bildirip hakkını arayabilir. Satıcının bu konularda direkt müşteriye yardımcı olması en sağlıklısıdır. Aksi durumda dava masrafları, ayıplı mal masrafları satıcıya kalmaktadır.
Kısaca tüketiciler ayıplı mal konusunda korunmaktadır. Ayıplı mal alımı durumunda direkt iade ya da yeni ürün ile değişim hakkınızdır. Satıcı, üretici buna yanaşmıyorsa hakkınızı tüketici hakem heyetine ve tüketici mahkemesine başvurarak arayınız. Kısa sürede geri dönüşler olup hakkınıza sonuna kadar hukuk önünde sahip çıkılacaktır.
Ayıplı Mal İhtarname Örneği Word
Ayıplı mal ihtarname örneği nasıl hazırlanır? Satıcı ya da üretici ayıplı mal durumunda size karşı olumlu dönüş yapmıyorsa haklarınızı aramak için ihtarname hazırlamalısınız. İhtarname içeriğinde aşağıdaki maddeler olmalıdır.
- Satıcı kişinin adı-soyadı ve adresi
- Tüketicinin adı-soyadı ve adresi
- Tarih
- Ürünün satın alındığı tarih
- Ürünün satın alınan fiyatı
- Ürünün marka ve model detayları
- Üründe bulunan ayıp, hasar, eksiklik, arıza bilgilendirmesi
- İmza
Ayıplı Mal İhtarname Cevap Örneği
Ayıplı mal ihtarname Cevap örneği word dosyasını sizler için hazırladık. Bu linke tıklayarak word dosyasını indirebilirsiniz. Kendi bilgileriniz ile doldurup imzaladıktan sonra ihtarnameyi çekebilirsiniz. Olumlu dönüş olmaması durumunda tüketici hakem heyetine ve tüketici mahkemesine başvurmayı unutmayın.
Ayıplı mal ihtarname örneği konumuz ile ilgili soru ve görüşlerinizi bize iletebilirsiniz.
Evraklar