Asliye hukuk mahkemesi nedir sorgulaması son günlerde en çok aratılan konular arasında yer alıyor. Asliye hukuk mahkemesi birçok konuya bakmakla yükümlü olan ve Türk ceza kanunlarına göre ilerleyen temel yargı yapılarından biridir.
Genel anlamdan hukuken uyuşmazlık konularına ele alan konuların bütünlüğü sayılır. Kanunen mevcut davanın başka bir davaya yönlendirilmediği veya özelleşmediği müddetçe iki tip baktığı konu vardır. Bu konuların içinde yer alabilecek birçok dava bulunur.
Fakat kategori belirleme açısından aşağıda yer alan iki durum gözetilmektedir.
- Malvarlığı kapsamındaki davalar
- Şahıs varlığı kapsamındaki davalar
Yukarıda belirtilen her iki kategori de asliye hukukunun temeli ve bakmakta olduğu davaların başlıkları olarak bilinir.
Asliye Hukuk Mahkemesi Hangi Davalara Bakar?
Asliye hukuk mahkemesi nedir ve Asliye hukuk mahkemesi hangi davalara bakar kapsamında birçok konu bulunmaktadır. Genel bakımdan iki kategoride gösterilen davaların bütünlüğü çeşitlidir. Bu yönden incelendiği zaman bakmakla yükümlü olduğu konular şu şekilde sıralanır.
Asliye hukuk mahkemesi neye bakar sorusunun cevabı şu şekiledir;
- Tescil davası ve tapu iptali
- İtirazın iptali
- Alacak davaları
- Geçit davası
- Üst hak ve el atma davaları
- Soy bağına ilişkin davalar
- Miras tenkis davası
- Kamulaştırma nedenli bedel davaları
- Vasiyetname
- Genel kurul iptali
- Vakıflarla ilgili iptal davaları
- Haksız işgal davası
Yukarıda yer alan davaların tamamı asliye hukuku içinde yer alır. Belirtilmeyen dava çeşitleri de asliye hukuku içinde yer alır. Kişinin hakkına gasp edici veya haksız kazançla ilgili davalara da asliye hukuku bakmaktadır.
3.Asliye Hukuk Mahkemesi Nedir?
3. Asliye hukuk mahkemesi nedir kapsamında pek çok konu öne çıkmaktadır. Cinsel taciz, yaralama, gasp, haksız kazanç gibi pek çok yargıya intikal eden konular öne çıkmaktadır. 3.cü Asliye mahkemesi demek ceza yargılama sistemine yönelik temel adresler olarak belirtilmektedir.
Mevcutta var olan bir suça yönelik verilecek ceza veya sonuç kapsamında işlev sağlamaktadır. İnsanların güvenliği açısından asliye hukuku temel hak ve özgürlüğün temsilcisi sayılır. Genel bakımdan beraat kararı, mahkûmiyet kararı, davanın düşmesi veya hükmün açıklanmasının sonraya bırakılması şeklinde sonuçlar çıktığı bilinmektedir. Yargıya intikal etmiş her konu açısından asliye mahkemeleri oldukça önemlidir.

1.Asliye Hukuk Mahkemesi Nedir?
1.Asliye hukuk mahkemesi nedir kapsamında son yıllarda çok fazla araştırma yapılmaktadır. Suça yönelik durumların artmakta olduğu son dönemde birçok davanın 1.ci asliye mahkemesinde bakıldığı bilinmektedir.
İçinde birçok konunun yer aldığı 1.ci asliye mahkemesinin baktığı konular şu şekilde belirtilir.
- Kasten yaralama
- Hakaret davaları
- Tehdit/Şantaj
- Hırsızlık
- Cinsel taciz ve tacize yönelik girişimler
- Evrakta sahtecilik
- Çocuk kaçırılması veya alıkonulması
- Uyuşturucu kullanma/satma/taşıma
- Mühür bozma
- Mala zarar verme
- Özel hayatın gizliliğini bozan konular
- Kişinin özgürlüğünü kısıtlama
Yukarıda belirtilen davaların tümü 1.ci asliye hukuk mahkemesinin baktığı dava türleri olarak bilinmektedir. Yargı yoluna ilerleyen her durum 1.ci asliye hukuku içinde yer alır.
Mahkeme Çeşitleri ve Görevleri Nelerdir? Türkiye’deki Mahkeme Türleri
Asliye Hukuk Mahkemesi Ne Kadar Sürer?
Asliye hukuk mahkemesi ne kadar sürer kapsamında yapılan araştırmalar çok dikkat çeken konular arasındadır. Yargıya intikal etmiş konunun türü ve davanın ilerlemesi gibi pek çok etken dava sürecini değiştirebilir. Aynı şekilde kişinin haklı olması ve delil ispatı halinde bu süreç kısalabilir. Genel bakımdan asliye hukuk davaları 300 ile 390 gün arasında sürmektedir.
Çekişmeli davalar veya dava bütünlüğünü bozan durumlarda dava uzayabilir. Tarafların delil ispatı asliye mahkemesi için çok önemli yer tutar. Aynı şekilde itiraz edilmesi veya olağan dışı mecburi uzaması halinde dava süreçleri daha da uzayabilmektedir. Son dönemde görülmekte olan davaların birçoğu asliye hukuk mahkemelerinden yürütülmektedir.
Asliye Ceza Mahkemesi Karar Örnekleri
Asliye ceza mahkemesi karar örnekleri arasında birçok konu görmeniz mümkündür. Son dönemde gelişen korona virüs nedenli hastalığın yol açtığı durumlarla ilgili bir sonuç asliye mahkemesinin örneği sayılır. Örnek bakımından sokağa çıkma kararına ilişkin pek çok davanın görüldüğü bilinmektedir. Ayrıca örneklerden biride hakaret davalarına yöneliktir. Kişinin haksız bir şekilde hakaret işitmesi sonucu açtığı davaya yönelik örnekler bulunur. Bu örnekleri internet ortamında yayınlanmış haliyle görmeniz mümkündür.
Ek olarak yaşadığınız kötü bir durumla ilgili verilecek cezaya yönelik örneklerde görmeniz mümkündür. Pek çok konuya bakan ve hukuka ilişkin davaların bütünlüğünü koruyan asliye hukuk kişilerin hak ve özgürlüklerini savunan sistemdir.
Asliye Hukuk Mahkemesi Ceza Verir mi?
Asliye hukuk mahkemesi ceza verir mi sorusuna yönelik hâkimin takdiri önemli bir şekilde fark oluşturabilmektedir. Fakat genel bakımdan suçların cezalarına yönelik 1 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verebilen sisteme sahiptir. Ayrıca suça yönelik verilen hükümlerin tamamı hâkimin kararıdır.
Kişinin avukatı önceden bilgi verip müvekkili savunsa da karşı tarafın delil ispatı halinde durum olumsuz sonuçlanabilir. Mevcut davalara ilişkin beraat, davanın düşmesi, mahkûmiyet veya davanın ileri bir tarihe ertelenmesi gibi sonuçların çıkması muhtemel sonuçlar arasında yer alır. Asliye mahkemelerinin bütünlüğünü koruyan ve güvenliğin ön planda tutulmasını sağlayan önemli faktör mahkemenin ceza sisteminin oluşundan kaynaklanır.
Asliye hukuk mahkemesi dilekçe örneği ve hukuk konusundaki tüm dilekçe örneklerine ulaşmak için tıklayınız. Asliye hukuk mahkemesi nedir ve diğer mahkeme çeşitleri ve görevleri için hukuk kategorisine göz atmanızı öneririz.
Evraklar