Asliye hukuk mahkemesi dilekçelerini bu yazımızda konu alıyoruz. Asliye hukuk mahkemesi, özel hukuk uyuşmazlıklarına bakmakla görevlidir. Tek hakimlidir ve her her adliyede kurulması zorunlu bir mahkemedir. Genel mahkemelerden biridir ve özel bir kanun hükmüyle açıkça sulh hukuk mahkemesinde bakılacağı bildirilmeyen tüm davalara bakar. Kanunun özellikle başka bir mahkemeyi görevlendirmediği durumlarda dava konusunun değerine ve miktarına bakmadan davalara bakar.
Asiliye hukuk mahkemesinin baktığı davalar;
- Mal varlığına ilişkin davalar,
- Şahıs varlığına ilişkin davalar olmak üzere iki kategori içerisinde yer alır.
Asliye hukuk mahkemesi dilekçeleri yazılarak mahkeme kararına karşı istinaf ve temyiz başvuruları yapılabilir. Hem maddi vakıa hem de hukuki yönden bir üst mahkeme tarafından yeniden değerlendirme talep etmek için asliye hukuk mahkemesi dilekçesi doldurulmalıdır. İstinaf kanun yoluna başvurmak için kararın usulüne uygun şekilde tarafa tebliğ edilmesinden itibaren 2 gün süre olur. Bu başvurunun yapılabilmesi için;
- Aleyhine istinaf başvuru yapılan asliye hukuk mahkemesinin kararlarında yer alan mal varlığı 4400 TL’yi geçmelidir.
- Ara kararlar aleyhine istinaf başvuruları kabul edilmez.
Asliye Hukuk Mahkemesi’ne Hangi Konularda Dava Açılabilir?
Asliye hukuk mahkemesi dilekçe örnekleri için başvuru yapılmak istenen konulara göre inceleme yapılmalıdır. Bu mahkemenin bakacağı davalardan biri ad-soyadı değişikliği davasıdır. Haklı bir sebebe dayanmak koşuluyla adın değiştirilmesi talep edilebilir. Bunun için asliye hukuk mahkemesi dilekçesi doldurulmalıdır.
Asliye hukuk mahkemesi ek olarak baktığı davalar şu şekiledir;
- Rücu alacağının tahsilinde,
- Avukatlık ücreti talebi halinde,
- Kira sözleşmelerinde,
- Dükkanların teslim edilmemesi nedeniyle gelir kaybında,
- Sigortacının halefiyet nedeniyle açtığı davalarda,
- İdarenin haksız tahsil ettiği paranın istirdatı gibi durumlarda asliye hukuk mahkemesi görevlidir.
Diğer makemelerin dilekçe örneklerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Vergi Mahkemesi Dilekçe Örnekleri
- Tüketici Hakem Heyeti – Belge ve Dilekçeleri
- Asliye Ceza Mahkemesi Dilekçeleri
- Asliye Ticaret Mahkemesi Dilekçeleri

Asliye Hukuk Mahkemesi Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Asliye hukuk mahkemesi dilekçe örneği incelenerek yazılan dilekçelerde, tarafların ve kanuni temsilci ve vekillerinin ad ve soyadları belirtilmelidir. Açık bir şekilde dava konusu yazılmalı ve davacının iddiasının dayanakları sıra numarası verilerek yazılmalıdır. Açık özetleri ve delillerin de nelerden ibaret olduğu belirtilmelidir.
Asliye hukuk mahkemesi dilekçeleri davanın açıldığı mahkeme yazılarak başlar. Daha sonra dilekçeler tarafların ad ve soyadları, adresleri, davanın konusu, davanın dayandığı sebepler, hukuksal nedenlerin özetleri, imza ve ekler şeklinde planlanmalıdır.
Asliye Hukuk Mahkemesi Dilekçeleri
Aşağıdan asliye hukuk mahkemesi dilekçelerini indirebilirsiniz.