Askerdeyken mahkemeye katılamama dilekçe örneği mahkemeye katılamaması sebebiyle bir mazeret sunmak için hazırlanır. Bir sanık mahkeme sürecinde olduğunda suça dair şüpheli konumunda olur.
Mahkeme devam ederken sanığın hakları vardır. Mahkeme sanığı merkez alır. Sanık herhangi bir sebepten mahkemeye katılamayacaksa bunu bildirmek zorundadır. Eğer mahkemeye mazeret sunmazsa hakkında zorla getirme kararı çıkar.
Sanık mahkeme sürecinde askere gittiyse ve mahkeme tarihinde askerde olacaksa bu mazeretini dilekçe hazırlayarak mahkemeye bildirmesi gerekir. Dilekçede mahkemeye katılamama sebebini somut bir şekilde yazmalıdır. Mazeret bildirildikten sonra mahkeme kabul ederse yeniden mahkeme tarihi belirlenerek tebliğ edilir.
Askerdeyken Mahkemeye Katılmama Mazeret Dilekçesi
Bir sanık mahkeme tarihinde katılım sağlamazsa mahkemeye mazeret bildirmek zorundadır. Askerdeyken mahkemeye katılamama mazeret dilekçesi avukat aracılığıyla hazırlanabilir.
Eğer mahkeme günü geldiğinde mazeret bildirimi yapılmazsa sanık hakkında zorla getirme kararı çıkar. Emir çıktığında sanık hangi bölgede ikametgah ediyorsa oradaki jandarmaya ya da emniyete haber gönderilir.
- Askeriyede Tazminat Talebi
- Askerlik Tecil Bozdurma Dilekçesi Örneği
- Askerlik Yaşı Kaçtır ve Askerlik Yaş Sınırı Kaçtır?
Birim sanığı arar ve mahkeme günü orada hazır olması gerektiğini sanığa bildirirler. Zorla getirme kararı çıkmasına rağmen sanık mahkemeye katılmazsa bu sefer yakalama emri çıkarılır. Sanık neredeyse oraya gidilir ve zorla getirme gerçekleştirilir. Zorla getirme görevini yapan birim emniyet güçleri olur.

Askerdeyken Mahkemeye Katılamama Dilekçesi
Bir kişi hakkında mahkemeye katılmadığı sebebiyle yakalama kararı çıktığında emniyet güçleri tarafından alınır. Mesai saatleri dışına denk gelirse mahkeme olacağı vakte kadar emniyet biriminde bekler. Askerdeyken mahkemeye katılamama dilekçesi bu gibi durumların yaşanmaması için olur.
Birimde bekleyen sanık için 24 saat içerisinde mahkemeye çıkması gerekir. Eğer 24 saatte mahkemeye çıkarılamayacaksa aşağıdaki alanlarda sorgu gerçekleşir:
- Yakalandığı yerin adliyesi.
- Yakalandığı yerde yoksa en yakın adliye.
Yakın bir bölgede adliye olmaması durumunda en yakın adliyeye gidilir ve sanık görüntülü ses sistemi ile sorguya alınır. Kişi askerde olması nedeniyle mahkemeye katılamadığında mazereti kabul edilir.
Mahkemede Mazeret Dilekçesi
Kişiler bir dava sürecinde olduğunda bazı zamanlar davalar uzun sürer. Bu gibi durumlarda bazen mahkemeye katılamama durumu olabilir. Mahkemede mazeret dilekçesi hazırlanarak neden mahkemeye gelinemediği bildirilmek zorundadır.
Dava süresince sanık askere gittiyse ve bu durumu mazeret olarak bildirdiyse mahkeme bu mazereti kabul eder ve mahkeme ileri bir tarihe ertelenir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta zamanında mazeret dilekçesini vermektir.
Mazeret dilekçesi avukat aracılığıyla hazırlanırsa kurallara uygun olacağı kesin olur. Resmi bir belge olduğu için resmi bir dille yazılmalıdır. Mahkeme mazereti kabul ettiğinde süreç normal işlemeye devam eder ve sanık müsait olduğunda dava görülür.
Evraklar