Arz ederim nasıl yazılır? Sorusu özel ya da resmi kurum, kuruluşlarla yazışma yoluyla iletişime geçecek kişiler tarafından oldukça merak edilen sorulardandır. Yazılacak olan metinlerde dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Kurum- kuruluşlar ile yazışma yoluyla temasa geçmek ancak dilekçe yazmak suretiyle olur. Dilekçe ise anayasal hak olarak bilinir ve isteyen her vatandaş bu hakkını kullanabilir. Yetkili makamlara verilen dilekçeler 30 günlük zaman zarfı içinde incelenir ve cevaplandırılır. Ancak dilekçenin dikkate alınıp cevaplandırılması için kurallarına uygun şekilde yazılmış olması gerekir. Arz ederim nasıl yazılır işte detaylar..
Dilekçelerde belirli bir arz ve rica kalıbı kullanılır. Dilekçede arz etmek rica etmek birbirine karıştırılmaması gereken iki farklı kavramdır. Dilekçelerin temel mantığı sözü uzatmadan açık ve net bir dille isteği, şikayeti belirterek bunun yetkililer tarafından işleme alınmasını sağlamaktır.
Dilekçenin Genel Prensipleri
Dilekçe yazılırken dikkat edilmesi gereken kurallar şu şekildedir;
- Dilekçelerde gereksiz bilgi verilmesi yanlış bir durumdur. Kısa ve anlaşılır bir dil kullanılması gerekir.
- Dilekçede, dilekçe sahibine ait kişisel bilgilerin (isim, soy isim, imza, adres) yer alması gerekir.
- Dilekçelerde tarih ve imza bulundurma şartı vardır.
- Yazılacağı kalemin cinsine dikkat edilmesi gerekir ve kesinlikle kurşun kalem kullanmaması kuralı vardır.
- Dilekçenin yazıldığı makama dikkat edilir ve başlık makam ismi ile başlar.
- Hiyerarşik düzene dikkat edilerek arz ve rica kurallarına özen gösterilir.

Dilekçelerin Resmi Yazışma Dili
Dilekçelerin sonunda yer alan arz ve rica kavramları oldukça önemlidir. Düşük rütbeli olan kişiler yanı astlar, yüksek rütbeli olan kişilere yani üstlere dilekçe yazıyorsa eğer dilekçeyi “arz ederim” ifadesiyle bitirmesi gerekir. Arz ve rica ederim nasıl yazılır şeklinde sıklıkla araştırma yapılmasının nedeni bu iki kavramın sıklıkla birbirine karıştırılmasıdır. Rica ederim kavramı üslup ve akılda kalıcılık olarak daha kolaydır. Çünkü üst makamlar alt makamlara her daim ricada bulunur. Astın üste sunduğu şey sadece bilgidir. “Gereğinin yapılmasını arz ederim” ya da “Bilgilerinize arz ederim” gibi bitirilen dilekçelerde ana konu bir olayın ya da durumun düzeltilmesi için üst makamlardan yardım istemektir.
Arz ederim nasıl yazılır, makalesiyle ilgili içerikler;
- Dilekçede İmza Nereye Atılır?
- Dilekçe Nedir ve Özellikleri Nelerdir?
- Dilekçe Yazma Kuralları Nelerdir?
- Dilekçe Nasıl Yazılır?
Arz Ederim Bitişik mi Ayrı mı Yazılır?
Arz ederimin kullanımı kişileri yanıltabilir. Arz bir saygı göstergesidir. Bu nedenle dilekçelerde “saygılarımla arz ederim” gibi bir ifade kullanımı doğru bir kullanım olmayacaktır. Dilekçe yazmak isteyen çoğu kişi için kafa karıştırıcı olan bir diğer soru ise Arz ederim nasıl yazılır bitişik mi ayrı mı? Sorusudur. Arz ederim her daim ayrı yazılması gereken bir kavramdır. “Arzederim” diye bir kavram yoktur. Dilekçeler her zaman üst ya da alt makamlara yazılmaz. Bazı durumlarda denk kurumlara da yazılabilir. Bu durumda arz/ rica ederim ya da rica/ arz ederim kelime grupları beraber kullanılır.
Arz ederim nasıl yazılır konusunda araştırma yapan kişiler net bir şekilde anlayacaktır ki, her zaman üst makamlara arz; alt makamlara ise rica edilir.
Evraklar