Arşiv araştırma formu, güvenlik soruşturmasının aşamalarından biridir. Arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması, kurumların ve Devlet Memurları Kanunu’nun iç düzenlemelerini müteakip bireylerin görevlerine başlamadan önce haklarında uygulanan bir soruşturma çeşididir. Bu araştırma sonucunda kişilerin hakkında meydana gelen idari, adli bir tahkikat olup olmadığı, adli sicil kayıtlarının temiz oluşu ile birlikte yakın çevrelerinde bulunan kişilerin belli bir adli soruşturma ya da kovuşturmada yer alıp almadıkları hakkında kurum/kuruluşlara bilgi verir.
Güvenlik Arşiv Araştırma Formu
Kurum ve makamlar tarafından kişiler nezdinde talep şeklinde oluşturulan arşiv araştırması, adli sicilden arşivde bulunan kayıtlara kadar tüm bilgilerden yararlanılır. Güvenlik arşiv araştırma formu neticesinde kişi hakkında oluşturulan rapor makama / kuruluşa sunulur. Değerlendirme komisyonu verilen bu rapor sonucunda bir karar vermekle yükümlüdür. Son karar atama yapmaya yetkili amir tarafından verilir.
Arşiv araştırma formu ile ilgili içerikler:
Arşiv araştırması, 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu’nun 3. maddesi gereğince; çalıştırma ya da herhangi bir statüye bağlı kalınmaksızın ilk defa veyahut yeniden memuriyete / kamu görevine atılacak olan kişiler hakkında yapılır. Diğer bir ifadeyle güvenlik soruşturması ve arşiv formu tüm atama işlemlerinde yapılır.
Arşiv Araştırması Hangi Durumlarda Meydana Gelir?
Arşiv araştırma formu genellikle kamu görevlerine girişte istenilen bir form olma özelliği taşır. Bunun sebebi kamu görevini yerine getirecek olan vatandaşların adli anlamda bir kusurunun bulunmamasından kaynaklanır. Güvenlik ve arşiv araştırma formu işlemleri gerçekleştirilirken aşağıda verilen hususlar dikkate alınır:
- Kolluk ve istihbarat departmanlarından herhangi bir arşiv araştırma kaydının bulunup bulunmaması
- Kimlik kontrolleriyle daha önceden bir başka uyruğa kayıtlı olup olmaması
- Kişinin adli sicil kaydının bulunup bulunmaması
- Yabancı uyruklu kişiler ile hasımlık durumu
- Tehdit unsuru ve arama kaydı olup olmadığı
- Diğer insanların şeref ve haysiyetlerini zedeleyici bir davranışta bulunup bulunmadığı
- Atatürk ilke ve inkılaplarına saygısızlık veya aykırı bir davranış içerinde yer almadığı
- Milli güvenliği tehdit eden, terör örgütlerinden oluşan bir oluşuma kayıtlı olup olunmadığı güvenlik araştırma formu ile öğrenilir.

Arşiv Araştırması ve Güvenlik Soruşturması 2022
Kamuda görev alacak bireylerin bu hizmeti yerine getirirken kanunlarla birlikte anayasanın menfaatlerini de koruma altına almakla yükümlüdür. Ülkenin milli güvenliğini tehlikeye atan, Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına ve Anayasasına aykırı hareket eden, ülke bütünlüğünün bozulmasına yardımcı olacak herhangi bir faaliyette bulunan kişiler, kamuda görev alamazlar. Tüm geçmiş yıllarda olduğu gibi arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması 2023 yılında da herhangi bir gruplaşmaya, harekete, örgüte, teşekküle katılan kişileri tespit etmede kullanılır.
Arşiv araştırma formu, taleplerin makama ulaşmasından itibaren en geç 30 iş günü içinde cevaplandırılırken, güvenlik soruşturması en geç 60 iş günü içinde yanıt bulabilir. Ancak belirtilen süreler iş günü bakımından değerlendirildiği için 3 ay ve 6 aylık zaman dilimleri daha da uzayabilir. Diğer bir ifadeyle 30 günlük süre 45-50 gün olurken, 60 günlük süre 85-100 gün arasında bir değişkenliğe sahiptir.
Evraklar