Arıcılık Nasıl Yapılır? 2021 Maliyet Hesaplaması ; Arıcılık, tarımsal ekonomik kaynaklardan biridir. Adından da belli olduğu üzere arıların kullanıldığı ve sonucunda arı yönlendirilmeleriyle pek çok değerli ürünün ortaya çıkması sağlanan bir alandır.
Arıcılık yapmak isteyen bir kişi arıları çok iyi tanımalıdır. Arıların hareketleri, hangi koşullarda yaşayabildikleri, özellikleri, bağışıklık sistemleri, yaşam süreleri gibi konularda araştırmalar yapmalı ve mümkünse de gözlem yapmalıdır.
Arıcılık Türkiye’de devlet tarafından destek gören bir alandır. Geçtiğimiz yıllarda arıcılık girişim projeleri için devlet girişimciye 30 bin TL hibe destek sağlamıştır. Bu destek arıcılık girişimi için uygun ve yeterli bir meblağdır.
Arıcılık Girişimi İçin Gerekli Olan Evraklar
Arıcılık işi için Halk Eğitim Merkezleri ve Tarım Orman İl Müdürlükleri tarafından açılan arıcılık programını başarıyla bitirip sertifika almalısınız. Bu program Milli Eğitim Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı ortaklığıyla hazırlanmıştır. Programın içeriği arıcılıkla ilgilenen kişinin sıfırdan öğrenmesi gereken her bilgiyi içermektedir. Tarım arıcılık sertifika programları yaş, cinsiyet ayrımı olmaksızın işi yapabilme potansiyeline sahip herkes için uygun bir programdır. Ayrıca gezgin arıcılık yapmak isteyen girişimciler Tarım ve Orman şubelerinden izin almalıdırlar. Bu izin sonucu aldıkları belgelerle teslim alabildikleri TR bandrollü, kovanlarına yapıştırmaları gerekmektedir.
Arıcılık işiyle uğraşan işletmelerin faaliyetleri Tarım Bakanlığı tarafından belirli aralıklarla kontrol edilmektedir.
Arıcılık işiyle uğraşabilmek için bir işletmenizin olması ve bu işletmenin Tarım İl, İlçe Müdürlüklerinde ki arı kayıt sistemine kaydının olması gerekmektedir. Bu kayıt sırasında kovan sayısı, miktarı, arı sayısı gibi veriler kayıt alınıyor. Kayıt sonrasıysa eğer ki arıcılık nedeniyle orman içinde konaklamanız gerekiyorsa da Orman İşletme Müdürlükleri tarafından orman içinde konaklama için belirli bir süre izni belgesi çıkabilmektedir. Ancak şu unutulmamalıdır: Farklı ilçe müdürlüklerinin farklı beklentileri ve koşulları olabilmektedir.
İşletmeyi konumlandıracağınız yeri önceden belirlemeli ve prosedürlere uygun olduğunu Tarım Bakanlığına ya da Taşra Teşkilatlarına teyit ettirmelisiniz. Burada dikkat edilmesi gereken arıların yaşam koşulları ve çevreye etkisi iyi düşünülmelidir.
Arıcılık Nerede Yapılmalıdır?
Türkiye ılıman iklim kuşağında yer alan bir ülkedir. Bu nedenle ülkemizin neredeyse her yerinde arıcılık faaliyetleri yapılabilmektedir.
Bitki çeşitliliği fazla olan, endemik bitki türlerini içeren çevre koşullarında üretilen bal gibi arı ürünleri çok daha değerli olacağı göz ardı edilmemelidir.
Arı Sokmalarına Alerjisi Olanlar Dikkat
Arıcılık işletmesi kurmak isteyen girişimciler arı sokmaları için alerji testi yapmalıdır. Bu test sonucunda alerjisi olan kişiler bu işten vazgeçmelidir. Çünkü ne kadar dikkat etseniz bile arı sokmaları olası bir durumdur.
İşletmenin kurulması sonrası eğer ki işe alım yapılacaksa; adalara alerji testi yapılmalı ve alerjisi olmayan adayların iş için değerlendirilmelidir.

Arıcılık Faaliyetleri İçin Ne Kadar Sermaye Gerekli?
Arıcılık devlet tarafından desteklenen bir girişim alanıdır. Ziraat Bankası gibi bazı bankalarda düşük faizli kredi olanağıyla arıcılık girişimcilerini desteklemektedir.
Arıcılık çok sermaye gerektiren bir iş alanı değildir. İşe ilk başlandığında 3 ile 5 arasında bir değerde kovan almanız sizin için yeterli olacaktır. Kovan haricinde; arıcı ekipmanları ( eldiven, körük, çerçeve, tel, tel çekme aparatı, arıcı kıyafeti gibi) alınmalıdır. Ekipmanlar; büyüklüklerine ve yapıldıkları malzemelere göre size 1-2 bin TL aralığında bir masraf çıkaracaktır. Kovanlar yapıldıkları malzemeye göre 3’e ayrılır. Bunlar ağaç, strafor ve plastik olan kovanlardır. Burada dikkat edilmesi gereken yer ucuz olandan ziyade uzun ömürlü olan tercih edilmelidir. Bu yüzden arıcılar genellikle tahta kovanları tercih ederler. Toplamda kovanlar ve arıcı ekipmanları için 2-3 bin TL harcamanız beklenir. Bu arada arıcılık malzemelerini bazı 2. el satan yerlerden çok daha ucuza mal etmeniz olanak dahilindedir.
Arıcılığın Getirisi Nedir?
Arıcılık çok para kazandırabilen bir iş alanıdır. Arıcılıkla elde edilen ürün bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir bu yüzden ne kadar para kazanacağınız değişkenlik gösterecektir. Arıcılar, arının yaptığı; bal, arı sütü, polen, propolis ve arı zehri gibi ürünler üzerinden para kazanmaktadır. Çok basit şekilde bir hesaplama yapacak olursak; 25 kovanlı bir arı kolonisine sahip bir arıcı kovan başına yılda 15-20 kg bal aldığını düşünürsek 1 yılda sadece baldan 50-60 bin TL para kazanmak mümkündür. Arıcılık Nasıl Yapılır? 2021 Maliyet Hesaplaması
Evraklar