Arff memuru, ismi dolayısıyla oldukça merak edilen meslekler arasında yer almaktadır. Gelişen ve değişen ulaşım altyapısı her geçen gün gelişme göstermekte ve en hızlı ulaşım yöntemlerinden biri olan hava yollarında, birçok farklı meslek grubu ön plana çıkmaktadır. Arff memurluğu da bu meslekler arasında yer almakta olup, KPSS ile başvurulan bir meslek dalıdır.
Açılımı Aircra Recue and Fire Fighbg şeklinde ifade edilen arff memuru, havalimanında görevli olan memurlar olarak nitelendirilmektedir. Arff memuru nedir diye sorulduğunda havalimanında çıkabilecek olası yangınlara anında müdahale edilebilmesi ile birlikte uçakların yakıt ikmallerini gerçekleştiren görevliler olarak tanımlanmaktadır. Diğer yandan havalimanlarında meydana gelebilecek olası kazaların anında ve yerinde müdahale edilmesinde de yine arff memurları görev almaktadır. Ülkemizin birçok farklı havalimanlarında görev alabilen bu memurlar, Devlet Hava Meydanları İşletmesi bünyesinde yer almaktadır.
Arff Memuru Ne İş Yapabilir?
Hem gökyüzünde hem de yerde bulunan uçaklarda, birçok görevi üstlenen arff memuru özellikle yangın, doğal afet, farklı kazalar ve olaylar ile birlikte acil durumlar neticesinde müdahale edebilen kişidir. Arff memuru ne iş yapar sorusuna verilecek yanıt; havalimanlarında yaşanabilecek tüm kaza ve olaylara karşı tedbir alıp müdahalede bulunması gereken memur olarak ifade edilebilmektedir. Bu memurların işleri oldukça zor olmakla birlikte yoğun bir eğitim programına tabi tutulurlar. Can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi açısından çalışmalar yürüten bu memurlar; kaza, yangın ve birçok duruma karşı tetikte olacak düzeyde geliştirilmektedir.

Arff Memuru Olma Şartları
Üniversitelerin belli başlı ön lisans bölümlerini başarı ile tamamlayıp mezun olmak, arff memuru şartlarıarasında bulunmaktadır. Bu bölümler;
- İtfaiyecilik ve yangın güvenliği
- Acil yardım ve afet yönetimi
- Sivil savunma ve itfaiyecilik bölümleridir.
- Bilirkişi Nasıl Olunur
Üniversitelerin ön lisans mezunu olup belli başlı kriterleri karşılamaları da arff memuru nasıl olunursorusunun yanıtları arasında yer almaktadır. Bu kriterler genel ve özel şartlar olmak üzere iki ana başlığa ayrılmaktadır. Arff memurluğu için genel şartlar şunlardır:
- 18 yaşının üzerinde, reşit olmak.
- T.C. vatandaşlığında bulunmak.
- Kamusal haklardan men edilmemiş olmak.
- Sağlık sorunları bulunmamak.
- Özel şartlarda bulunan boy ve kilo şartını taşımak.
- İlanda yer alan eğitim bilgilerine sahip olmak.
- Astsubay Maaşları
Arff memurluğu pozisyonu için Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü bazı özel şartlar belirlemiştir.
Bu özel şartlar şunlardır:
- Başvuruda bulunacak kişilerin boyu en az 1.65 cm olmalıdır.
- Kişinin boyundan en fazla 10 ya da 15 miktar kadar kilo farkının bulunması kabul edilebilirdir.
- Renk körlüğü, sağırlık, astım, nefes darlığı, kekemelik, bronşit veya görme bozukluğunun yanı sıra epilepsi gibi durumların bulunmaması gerekmektedir.
- Kan tutması, heyecan, kapalı alan korkusu, karanlık korkusu, davranış bozukluğu, yükseklik korkusu, psikolojik duyarlılıklar gibi durumların kişilerde bulunmaması gerekmektedir.
- “c” ve “d” maddelerinde yer alan psikolojik ve bedensel hastalıklara sahip olan kişilerin arff memuru olarak görev yapabilmelerine engel teşkil etmediğini gösteren sağlık kurulu raporunu tam teşekküllü devlet ya da üniversite hastanelerinden almış olması gerekmektedir.
Sayılan bu kriterler arff memuru olabilmek için kişilerde bulunması gereken özellikler arasında yer almaktadır.
Evraklar