Araç değer kaybı tazminat dava dilekçesi ile dava açmak isteyen kişiler hazırladıkları bu dilekçe ile ilgili birime başvurulmaktadır. Trafikte kaza olağan bir durum olmakta ve sürekli yaşanmaktadır. Yaşanan kazalardan sonra araçlarda hasarlar oluşmakta ve bu hasarlar aracın değerini düşürmektedir. Olası bir kazada hatalı olan taraf sebebi ile mağdurun da aracında değer kaybı olmaktadır.
Bir kaza sonrası hasar gören araçlar oto tamirhanelerine ya da özel servislere götürülerek tamir ettirilmektedir. Yapılan tamir işleminden sonra araç dışarıdan kusursuz olarak gözükse bile kaza sebebi ile araç, ikinci el araç piyasasında kusurlu olarak görülmekte ve bu durum da aracın değerini kaza öncesi değerinin altına düşürmektedir. Burada yaşanan değer kaybı için ise mağdur olan tarafın arada bulunan değer kaybının tazmini için bazı hakları bulunmaktadır.
- Araç KM Sorgulama Nasıl Yapılır?
- 2. El ve Sıfır Araba Satışı Ayıp Tespiti
- İcradan Araba Nasıl Alınır?
Araç Değer Kaybı Tazminat Dava Dilekçesi Başvurusu Nereye Verilir?
Araç değer kaybı tazminat dava dilekçesi nereye verilir sorusu dilekçeyi hazırlayan kişilerin sordukları bir soru olmaktadır. Araç değer kaybı ile ilgili başvurular Karayolları Trafik Kanunu’nda yer alan hükümlere göre gerçekleştirilmektedir.
Değer kaybı için ilk olarak hatalı olan aracın trafik sigortasını düzenleyen şirketten bu kayıp talep edilmektedir. Eğer araçta sigorta bulunmuyorsa da direk olarak şahsa karşı dava açılmaktadır.

Sigorta şirketleri değer kaybı tazminatı ödemesi yapmak için bazı belgeler talep etmektedir. bu belgeler,
- Değer kaybı talep beyanı
- Hasar eksper raporu örneği
- Zarar gören araç ruhsat fotokopisi
- Hasar fotoğrafları
- Mağdurun T.C. kimlik numarası / Vergi levhası
şeklinde sıralanmaktadır. Ayrıca sigorta şirketi gerekli durumlarda ek belgeler de isteyebilmektedir.
Değer Kaybı Davası Ne Kadar Sürer?
Değer kaybı davası ne kadar sürer sorusunu davayı açan ya da açmayı düşünen kişiler araştırmaktadır. Maddi hasarlı bir trafik kazası nedeni ile kusurlu olan ya da kazaya neden olan aracın sahibinin açmış olduğu dava reddedilmektedir. Mağdur olan kişinin bu davayı açma hakkı bulunmaktadır. Dava süreci ortalama olarak 9 ay ile 2 yıl arasında sonuç bulmaktadır.
Araç Değer Kaybı Davası Masrafları
Araç değer kaybı davası masrafları dava açılırken nispi olarak hesaplanmaktadır. Hesaplanan nispi harç ortalama 300 TL ile 700 TL arasında değişmektedir. Ayrıca Asliye Ticaret Mahkemesi’nde gerçekleşen bu davada somut maddi gerçeğe ulaşmak adına araç değer kaybı davası yargılamasında bilirkişi raporları da istenmekte ve bu raporlar da 400 TL ile 600 TL arasında tutmaktadır.
Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen dava sonucunda araç değer kaybı tahsili için kararın icraya konulması gerekmektedir. bunun içinde 200 TL gibi bir masraf çıkmaktadır.
Evraklar