Anlaşmalı boşanma protokolü örneği, boşanmak isteyen çiftlerin vermeleri gereken bir dilekçe olmaktadır. Çiftler isten anlaşmalı boşanma davası açsın ister çekişmeli boşanma davası açsın boşanma davasının sonuçlanması için ortaya koyulan iradenin ve anlaşmanın yazılı olarak düzenlenen hali olmaktadır. Boşanma protokolünde sunulan uzlaşma yeterli olmamakta, nafaka, tazminat gibi durumların da karara bağlanması gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanma protokolü örneği, yazılı olarak hazırlanmaktadır. Taraflar dilerse bu protokolü kendileri hazırlamakta dilerse de avukatları hazırlamaktadır. Hukuk bilgisi eksik olan tarafların hazırladıkları protokol nedeni ile kaybettikleri hakları olabileceği için işi bilen bir avukat yardımı almak fayda sağlamaktadır. Bir boşanma davasında velayeti kendisinde bulunmayan eş için kapsamlı bir boşanma protokolü hazırlanmadığı durumda ilerleyen zamanda ilişkinin tesisine yönelik yeni bir dava açılması gerekmekte ve bu dava da ek bir maliyete neden olmaktadır.
Boşanma Protokolüne Ne Yazılır?
Boşanma protokolüne ne yazılır sorusunu boşanma protokolü hazırlayan kişiler sormaktadır. Boşanma protokolünde yer alması gereken bazı durumlar bulunmaktadır.
Bu durumlar,
- Evlilik birliğinin son bulma iradesi
- Eşlerin ortak çocuklarının velayetine dair iradesi
- Çocuk ile velayet hakkını elde edemeyen eş arasında kişisel olarak ilişki kurması durumu
- Çocuğun sosyal, eğitim, sağlık gibi gereksinimlerine yönelik durumu
- Nafaka
- Evlilik süresinde edinilen malların dağıtımı
- Boşanma ile ortaya çıkan maddi ve manevi tazminat
- Boşanan kadının kullanacağı soyadı
- Sürecin giderleri ve vekâlet ücreti
olarak sıralanmaktadır. Hazırlanan boşanma protokolünde eşlerin her konu için aralarında yaptıkları anlaşmaları açık ve net bir şekilde hazırlaması gerekmekte ve bütün maddelerin anlaşılan konuları içermesi ve kanuni olarak da geçerli olması gerekmektedir.
Boşanma Protokolünde Nelere Dikkat Edilmeli?
Boşanma protokolünde nelere dikkat edilmeli sorusunu soran kişinin iyi bir avukat danışmanlığı alması gerekmektedir. Boşanma protokolü tarafların anlaşma durumunu ifade etmektedir. Mahkemeler, unsurlarında herhangi bir eksiklik olmayan kanuni olarak düzenlenen boşanma protokolünü kabul etmektedir. Bu sebeple de boşanma protokolü hazırlayanların dikkatli ve detaylı bir çalışma yapması gerekmektedir. Özen ile hazırlanmayan bir protokol duruşma anında istenmeyen bir durum olmasına, taraflara sürpriz bir problem çıkmasına neden olabilmektedir. Böyle bir durumda ise ya taraflar arasındaki anlaşma yok olacak ya da mahkemece yapılan düzenlenmelerin kabul edilmesi zorunda kalınmaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Protokolünü Kim Hazırlar?
Anlaşmalı boşanma protokolü örneği dışında bu protokolün kim tarafından hazırlandığı da araştırılıyor. Anlaşmalı boşanma protokolünü kim hazırlar sorusu ise tarafların boşanma protokolü hazırlamadan önce araştırdıkları bir soru olmaktadır. Anlaşmalı boşanma protokolü birkaç farklı şekilde hazırlanabilmektedir. Taraflar isterse birlikte hazırlayabileceği gibi taraflardan birisinin hazırladığı protokolü diğer tarafın kabul etmesi ile de protokol hazır hale gelmiş olmaktadır. Anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanması ise avukat olması şartı olmamaktadır.
Buna rağmen çok ciddi hukuki yükümlülük altına girilen ya da pek çok teknik özelliği bulunduran bir protokol hazırlama konusunda avukat desteği alınması gerekmektedir. Bu konuda tecrübe sahibi bir avukat, mali sonuçlar, varsa çocuk velayeti, çocuklar ile kişisel ilişki gibi yıllarca tarafları etkileyecek sonuçları olabildiğince olumlu duruma getirmektedir. Avukat desteği alınmadan hazırlanan protokoller de ise hata olma riski oldukça fazla olduğundan istenmeye durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Çocuksuz Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği
Çocuksuz anlaşmalı boşanma protokolü örneği, evlilik süreleri içerisinde çocuk sahibi olmayan çiftlerin boşanmak için kullandığı protokol olmaktadır. Eşlerin ortak bir çocuğu olmadığı için de dilekçede velayet ile ilgili maddelere, tarafların evlilik birliğinden doğan müşterek bir çocuklarının bulunmadığı yazılmaktadır. Bu nedenle de taraflar arasında protokole konu edilerek düzenlenmesi gereken bir velayet, kişisel ilişki konusu bulunmamaktadır. Çocuksuz anlaşmalı boşanma protokolünde nafaka, tazminat, mal paylaşımı, yargılama gideri, vekâlet ücreti gibi konulara yer verilmektedir. Taraflar ortak malların, kişisel eşyaların paylaşımı konusunda anlaşma içinde olmaktadır. Hazırlanan bu protokol ile tarafların birbirlerinin başkaca mal ve mülklerinden hakları olmadığı, öldükten sonra da birbirlerinin mirasçısı olamayacakları açık ve net bir şekilde ifade edilmektedir.
Evraklar