- Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Anlama Gelir?
- Anlaşmalı Boşanmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
- Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır – Avukat Tutmam Gerekir Mi?
- Anlaşmalı Boşanmalarda Avukatın Rolü
- Anlaşmalı Boşanmada Nafaka Konusu
- Anlaşmalı Boşanmada Hakimin Vereceği Karar
- Anlaşmalı Olarak Boşanmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?
- Anlaşmalı Boşanma Davasını Açmak İçin Nereye Gitmeliyim, Süreçler Nasıl İşliyor?
Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Anlama Gelir?
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır Konusu evlilik ilişkisini sona erdirmek isteyen çiftler tarafından merak edilmektedir. Toplumumuzda aile kavramının başlaması kadar bitmesi de huzur içerisinde olmalıdır. Evliliğini devam ettirmek istemeyen çiftler boşanma yoluna gider fakat bu yol tek taraflı olduğu zaman uzun zaman almaktadır. Anlaşmalı boşanma da eşler mahkemeye boşanma isteklerini beraber dile getirirler veya bir tarafın boşanmak için açtığı davada karşı tarafta onay vererek anlaşmalı boşanma davası yoluna gidilebilir.
Anlaşmalı Boşanmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır? Konusunda bazı şartları yerine getirmek gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için Türk Medeni Kanunu tarafından yerine getirilmesi gereken maddeler bulunmaktadır. Bu maddeler şunlardır:
- Eşlerin evlilik sürelerinin en az 1 yıl olması gerekir.
- Boşanmayla ilgili konularda iki tarafında uzlaşmış olması gerekir.
- Anlaşmada yer alan bütün maddeleri yazılı olarak ifade edip iki tarafında imza atmış olması gerekir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır – Avukat Tutmam Gerekir Mi?
Anlaşmalı boşanma davası açılırken avukat tutmak tarafların isteğine bağlıdır. Fakat anlaşmalı boşanmada yazılı olarak belirtilen maddelerde herhangi bir sorunla karşılaşmamak, hukuki metinlerin anlaşılabilirliğini sağlamak açısından avukat tutmak büyük önem taşımaktadır.
Anlaşmalı Boşanmalarda Avukatın Rolü
Önceki maddede bahsettiğimiz üzere avukat tutmak isteğe bağlıdır. Fakat uygulamaya geçildiğinde tarafların farkedemediği ince detaylar daha sonra çiftlerin mağdur olmasına neden olmaktadır. Yaşanan mağduriyetler özellikle boşanma sonrası verilecek olan nafaka ya da tazminat konularında yaşanan belirsizlikleridir.Dolayısıyla boşanma esnasında sizi temsil eden bütün süreçlerin doğru bir şekilde ilerlemesini sağlayacak olan kişi yani avukatınız mutlaka yanınızda olmalıdır.
Anlaşmalı Boşanmada Nafaka Konusu
Nafaka, boşandığı kesinleşen ya da daha önceden boşanmış olan çiftlerden parasal anlamda zorluğa düşen bir tarafın karşı tarafa aylık olarak ödemesi gereken nakit anlamına gelir. Anlaşmalı boşanmada eşlerin birlikte hazırladığı boşanma sözleşmesinde belirlediği şartlara uygun olarak nafaka ödemesi gerçekleştirilmektedir Yapılan bu sözleşmede karar merci hakimdir. Dolayısıyla hakim bu şartları inceleyerek son sözü söyler. Çocuk olması durumunda ise iştirak nafakası verilerek çocuğun daha iyi bir yaşam sağlaması göz önünde bulundurulur. Ortak çocuğun velayetinde ise hakim boşanma sözleşmesinde yapılan şartlara bağlı değildir. Hakim velayet kararını verirken tekrardan ortak çocuğun yaşam standartlarını korumakla yükümlüdür.

Anlaşmalı Boşanmada Hakimin Vereceği Karar
Anlaşmalı boşanma davasında hakim önüne gelen boşanma protokolünü inceleyerek bir evrak eksikliği (nafaka ya da tazminat gibi) olduğunu tespit ederse boşanma davasını reddedebilir. Dolayısıyla hakim eşler arasında anlaşılarak yapılmış bir sözleşme olsa bile son kararı verme yetkisine sahiptir.
Anlaşmalı Olarak Boşanmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?
Anlaşmalı boşanma davasında çiftler arasında anlaşma sağlamaları yeterli değildir. Türk Medeni Kanunu’nun gerekli gördüğü şartlar sağlayarak hakimin önünde tarafların sözlü olarak açıklaması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanmanın ne kadar süreceği konusu ise başvurulan Aile Mahkemesi’nin o günkü iş yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Anlaşmalı olarak boşanmak işlem süresi bakımından en hızlı olan boşanmadır. Adliyeler arası değişiklik göstermekle birlikte 1 ila 4 ay arasında çiftler anlaşmalı olarak boşanabilmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davasını Açmak İçin Nereye Gitmeliyim, Süreçler Nasıl İşliyor?
Anlaşmalı boşanma davaları ile ilgilenen yetkili yer Aile Mahkemesi’dir. Yetki bakımından ise tarafların son 6 ay içinde ikamet ettiği yerdeki mahkemedir Anlaşmalı boşanmak isteyen çiftler şu yolları izlemelidir:
- Anlaşmalı boşanmak için boşanma davası dilekçesi hazırlanmalıdır.
- Bu dilekçenin ekler kısmına anlaşmalı olarak boşanıldığını belirten belge eklenmelidir.
- Davayı yürürlüğe koymak için UYAP(Ulusal Yargı Ağı)’na bağlı olan büroya gidilmelidir.
- Yanınızda nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport gibi resmi alanlarda geçerliliği olan belgelerinizi bulundurmanız gerekir.
- Davayı çiftlerden herhangi birisi açabilir. Harç yatırma belgesi alarak işlem yapan vezneler üzerinden masrafları karşılamanız gerekir Bu masraf 2020 senesi itibariyle yaklaşık olarak 200 TL’dir.
- Harcınızı yatırdıktan sonra size verilen belgeyi ilk işlem yaptığınız görevliye teslim etmeniz gerekir. Görevli anlaşmalı boşanmanın hangi mahkemede olacağına dair belge verir (Mahkeme ve hakim seçimi size ait değildir).
- Adalet Bakanlığı tarafından otomatik belirtilen aile mahkemelerinde size verilen saatte duruşmanıza katılabilirsiniz.
Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır? Konusuyla ilgili daha fazla bilgi almak için bulunduğunuz Aile Mahkemesine başvurabilir ya da Adalet Bakanlığı’nın websitesi üzerinden bilgi alabilirsiniz.
Anlaşmalı boşanma davasında çiftler arasında anlaşma sağlamaları yeterli değildir. Türk Medeni Kanunu’nun gerekli gördüğü şartlar sağlayarak hakimin önünde tarafların sözlü olarak açıklaması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanmanın ne kadar süreceği konusu ise başvurulan Aile Mahkemesi’nin o günkü iş yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Anlaşmalı olarak boşanmak işlem süresi bakımından en hızlı olan boşanmadır. Adliyeler arası değişiklik göstermekle birlikte 1 ila 4 ay arasında çiftler anlaşmalı olarak boşanabilmektedir.
Evraklar