Alacak davası dilekçe örneği nasıl hazırlanır? Alacak davası dilekçe örneği Word sürümü indir konusu hakkında bilgiler yazımızda yer almaktadır. Dava Nasıl Açılır, Ne Kadar Sürer? Alacak davası; ödenmeyen borcun talebi üzerine borçluya karşı açılan dava türüdür. Davacı alacaklı, davalısı ise borçlu olan kişidir.
Açılacak davadaki borç ilişkisi sebepsiz zenginleşme, sözleşme, vekaletsiz iş görme gibi nedenlerden olabilir. Dava açılmadan önce dilekçe hazırlanmalıdır. Alacak davası dilekçe örneği Word sürüm olarak konumuzda yer almaktadır. Hazırlayacağınız dilekçe tespit edilen ve görevli mahkemeye teslim edilmelidir. Dilekçe teslimi ile beraber harç ve gider avanslarının yatırılması da gerekmektedir.
Dipnot: Davada talep edeceğiniz alacağın zaman aşımına uğramamış olması gerekmektedir. Türk Borçlar Kanunu’nun 146. maddesine göre: “Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.” ifadesi yer almaktadır.
Aşağıdaki alacaklar ise 10 yıl değil 5 yıl zaman aşımı süresine tabidir.
- * Dönemsel edinimler (Kira bedelleri, anapara faizleri vb.)
- * Konaklama ve yeme içme bedelleri (Otel, pansiyon, lokanta vb.)
- * Küçük çapta satışlardan doğan alacaklar
- * Ortaklık sözleşmesinden doğan alacaklar
- * Simsarlık ücretlerinden doğan alacaklar
Yukarıdaki alacaklara yönelik alacak davası zaman aşım süresi 5 yıldır.
Alacak Çeşitleri Nelerdir?
Dava kapsamında yer alan alacak çeşitlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Belirsiz Alacak Davası Nedir?
Belirsiz alacak davası 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 107’inci maddesinde düzenlenmiştir. Maddeye göre ifade edilen:
“Davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerini tam ve kesin olarak belirleyebilmesinin kendisinden beklenemeyeceği veya bunun imkansız olduğu hallerde, alacaklı, hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar ya da değeri belirtmek suretiyle belirsiz alacak davası açabilir.
Karşı tarafın verdiği bilgi veya tahkikat sonucu alacağın miktarı veya değerinin tam ve kesin olarak belirlenebilmesinin mümkün olduğu anda davacı iddianın genişletilmesi yasağına tabi olmaksızın davanın başında belirtmiş olduğu talebi arttırabilir. HMK m. 107/I-II”
Alacak Davası Dilekçe Örneği Word
Alacak davası dilekçe örneği Word indir ve Belirsiz Alacak Davası Dilekçe örneği sürüm dosyası için buraya tıklayınız. İndireceğiniz dilekçe örneğini kendi bilgileriniz ile doldurduktan sonra mahkemeye başvuruda bulunabilirsiniz.