Aile mahkemesi dilekçelerini word ve pdf formatıda yazımızın sonunda indirebilirsiniz. Anlaşmalı boşanma dilekçesi çiftlerin anlaşmalı bir şekilde boşanmak için yazdıkları dilekçedir. Bu dilekçenin iki tanesi eşlere ve bir tanesi de mahkemeye sunulacak şekilde üç nüsha olarak hazırlanır. Bu dilekçe ile birlikte çiftlerin anlaşmalı olarak hazırladıkları içeriğinde çocuğun velayeti gibi konuların da açıkça bahsedildiği boşanma protokolü de hazırlanarak mahkemeye başvurulur. Anlaşmalı boşanma dilekçesi örneği;
- Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Çocuksuz
- Anlaşmalı Boşanma Protokolü
- Ayrı Yaşama Nedeniyle Boşanma Dilekçesi
- Boşanılan Eşin Soyadını Kullanma İsteği
- Boşanılan Eşin Soyadını Kullanmak İçin Dilekçe
- Boşanma Davası Davaya Beyan
- Boşanma Davası Dilekçeleri
- Boşanma Davası Duruşmasının Öne alınması İsteği
- Boşanma Davası İtiraz Dilekçesi
- Boşanma Davası Temyiz
- Boşanma Davası Temyize İtiraz
- Boşanma Davasına Beyanım
- Boşanma Davasına Cevap Dilekçesi Örneği
- Boşanma Davasına Cevap Tedbir Talepli
- Boşanma Davasına Cevap ve İtiraz
- Boşanma Davasına Cevaplarım
- Boşanma Davasında İddetin Kaldırılması
- Boşanma Davasından Ferağat
- Boşanma Davasından Vazgeçme
- Boşanma Davasının Kabulü Dilekçesi
- Boşanma Davasının Tanınması
- Boşanma Dilekçesi
- Boşanma Dilekçesi Görev İtirazı
- Boşanma Dilekçesi Şiddetli Geçimsizlik
- Boşanma Dilekçesi Ziynet
- Cezaevindeki Eşten Boşanma
- Çocuğun Babasının İspatı Talebi
- Tek Taraflı Boşanma Dilekçesi
- Yabancı Ülkede Görülmüş Boşanma Davası Kararının Tenfizi
- Tavzih Dilekçesi Örneği Boşanma
- Taşınmaza Tedbir Konulması, Boşanma
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Çocuksuz
Anlaşmalı boşanma dilekçesi çocuksuz ailelerde velayet gibi konular olmadığı için daha kolay bir şekilde hazırlanır. Bu dilekçe yazılırken önce çiftin kaç yıl evli kaldığı yazılmalıdır. Anlaşmalı boşanmada en az bir yıl evli kalınması gerekmektedir yoksa mahkeme bu davayı kabul etmeyecektir. Daha sonra çocuk olmadığı belirtilir ve neden boşanmak istendiği taraflar tarafından yazılır. Anlaşmalı boşanma çocuksuz dilekçe örneği;
Anlaşmalı Boşanma Protokolü
Anlaşmalı boşanma protokolü çiftler tarafından boşanma öncesinde hazırlanan bir protokoldür. Boşanırken eğer çocuk varsa çocuğun velayetinin kimde olacağı, nafaka, ortak mal varlığının bölüştürülmesi gibi konuların bu protokolde açık bir şekilde tarafların ortak kararı ile hazırlanmalıdır. Mahkeme esnasında protokolden bir maddeyi taraflardan biri istemezse protokol kabul edilmez. Bu yüzden her konuda anlaşılıp hazırlanması gerekir.
Ayrı Yaşama Nedeniyle Boşanma Dilekçesi
Evlilikte herhangi bir sebepten ötürü açılan boşanma davası mahkeme kararınca reddedilirse reddedildiği tarihten itibaren çift için en az üç yıl süre tanınır. Bu üç yılda çiftler ortak bir hayat kuramazlarsa taraflardan herhangi biri ayrı yaşama nedeniyle boşanma dilekçesi vererek boşanma davası açabilir. Bu üç yıl boyunca tarafların hiçbir sebeple aynı evde yaşamamaları gerekir. Ayrı yaşama nedeniyle boşanma dilekçesi örneği;
Boşanılan Eşin Soyadını Kullanma İsteği
Boşanılan eşin soyadını kullanma isteği olan kadın mahkemeye başvurabilir. Bu durumun kabul edilmesi için iki şartın olması gerekmektedir. İlk olarak bu durum kocaya herhangi bir zarar vermemelidir. İkincisi de kadının bu soyadını kullanmak için menfaati olması gerekir. Bu iki durum da sağlanırsa mahkeme bunu kabul eder. Eğer biri bile sağlanmazsa mahkeme bu kararı reddeder.
Boşanılan Eşin Soyadını Kullanmak İçin Dilekçe
Eski eşinin soyadını kullanmak isteyen kadın boşanılan eşin soyadını kullanmak için dilekçe vererek mahkemeye başvurması gerekir. Kadın kariyerinde eski eşinin soyadı ile tanınıyorsa ve bu soyadını kullandığında eski eşine herhangi bir zarar gelmeyecekse bu istek mahkeme kararı ile kabul edilerek kadının soyadını kullanması sağlanır. Boşanılan eşin soyadını kullanması için yazılan dilekçe örneği;
Boşanma Davası Davaya Beyan
Boşanma davası davaya beyan edilerek davalının davaya karşı çıktığını bildirmesidir. Kişi boşanmak istemiyorsa bunun için beyan hazırlayarak bu beyanını avukat eşliğinde mahkemeye sunar. Davayı kabul etmeyen taraf davanın kendisine tebliğ edildikten sonra iki hafta içerisinde beyanını yazılı ya da sözlü olarak sunması gerekmektedir. Bu süre içinde sunamayacaksa mahkemeden bunun için ek süre istemelidir.
Boşanma Davası Dilekçeleri
Boşanma davası dilekçeleri boşanmak isteyen tarafın avukatı ile birlikte hazırlanarak boşanma gerekçesinin açık bir şekilde yazıldığı dilekçedir. Tarafların hangi tarihten itibaren evli oldukları, varsa çocukları olduğuna dair bilgi, davacının boşanmak istemesinin nedeni, bu isteği destekleyen delilleri ve eğer isteniliyorsa nafaka detaylarının bu dilekçede açık bir şekilde yazılması zorunludur. Boşanma davası dilekçe örneği;
Boşanma Davası Duruşmasının Öne alınması İsteği
Anlaşmalı boşanma davalarında mahkeme duruşma tarihini uzak bir tarih olarak belirlediyse taraflar boşanma davası duruşmasının öne alınması isteği ile dilekçe yazabilir. Bu dilekçenin adı öne alım dilekçesidir. Bu dilekçe daha çok yurt dışında yaşan evli çiftler için kullanılır. Türkiye’de kalacakları gün sınırlıysa bu dilekçe ile duruşmayı öne alıp erken boşanabilirler.
Boşanma Davası İtiraz Dilekçesi
Boşanma davası itiraz dilekçesi boşanmak istemeyen ya da boşanma dilekçesinde kendisinin tamamen kusurlu olarak gösterilmesine itiraz edilmesi için yazılan dilekçedir. Davalı bu davaya itiraz ederek kendisini kusursuz ya da az kusurlu olarak gösterebilir. Her ne kadar davalının itiraz etme hakkı olsa da bu hakkın kötüye kullanılması ile bu itiraz reddedilebilir. Boşanma davası itiraz dilekçesi örneği;
Boşanma Davası Temyiz
Boşanma davasında sonuçlandırılan karar tarafları ya da taraflardan birini memnun etmeyebilir. Bu yüzden boşanma davası temyiz için Yargıtay’a gönderilmesi istenir. Davanın temyize gitmesi için kesin olarak sonuçlandırılması gerekmektedir. Temyiz için Yargıtay’a gönderilen bu temyizin sonuçlandırılması 1 ila 1,5 yıl arasında sürebilir. Temyiz kararı açıklana kadar mahkemede sonuçlandırılan karar geçerli sayılır.
Boşanma Davası Temyize İtiraz
Yargıtay boşanma davası temyizi sırasında davanın kanuna uygun bir şekilde olduğunu ve hukuka aykırı hiçbir şey olmadığını tespit ettiğinde onama kararı verir. Temyiz isteyen kişi onama kararından memnun değilse son olarak boşanma davası temyize itiraz edebilir. Bu itiraz kişinin son fırsatı olduğu için atacağı her adımı avukatı ile birlikte atmalıdır.
Boşanma Davasına Beyanım
Boşanma davasında davalı taraftar boşanma davasına beyanım diyerek kendisini savunma hakkına sahiptir. Davalı, karşı tarafın kendisini tamamen kusurlu olarak göstermesi ile kendini kusursuz ya da az kusurlu göstermek için mahkemeye beyanını sunması gerekir. Davalı taraf deliller ile beyanını desteklemelidir. Bu yüzden kullanacağı delillerin güçlü olması gerekmektedir. İsterse davaya tanık da getirebilir.

Boşanma Davasına Cevap Dilekçesi Örneği
Boşanmak isteyen kişi açtığı davanın davalıya tebliğ ile ulaşmasını sağlar. Davalı kendisine açılan boşanma davasına cevap verme hakkına sahiptir. Davalı boşanma davasını kabul ederek anlaşmalı boşanma için protokol imzalayarak boşanma işini kolaylaştırır. Davalı boşanma davasını kabul etmiyorsa bu anlaşmanın çekişmeli geçeceğine dair dilekçe imzalaması gerekir. Boşanma davasına cevap dilekçesi örneği;
Boşanma Davasına Cevap Tedbir Talepli
Boşanma davasına cevap tedbir talepli olmasıyla davalının cevap olarak verdiği suçlamalara cevap verilmesi için yeni bir dilekçe yazılır. Davalının deliller ile ya da deliller olmadan mahkemeye sunduğu dilekçe incelenerek deliller ve tanıklar ile desteklenerek dilekçe yazılır. Davalının vermek istemediği nafaka ve sakladığı gelir düzeyi de bu dilekçe ile mahkemeye sunulur.
Boşanma Davasına Cevap ve İtiraz
Davalı taraf kendisine açılan boşanma davasına cevap ve itiraz hakkına sahiptir. Davalı kendisine boşanma davasının açıldığını tebliğ ile öğrendikten sonra iki hafta içinde bu davaya itiraz edebilir. İtirazın kabul olması için elinde sağlam delillerin olması gerekmektedir. İtiraz etmesi ya da davayı kabul etmesi ile ilgili olan dilekçesini davaya cevap olarak vermesi gerekir.
Boşanma Davasına Cevaplarım
Davalı tarafın her zaman kendisini savunma hakkı vardır. Boşanma davası açılan davalının boşanma davasına cevaplarım diyerek olumlu ya da olumsuz yönde dilekçe vermesi gerekir. Karşı taraf bu dilekçeye itiraz edebileceği için dilekçeyi sağlam deliller yardımıyla avukat ile birlikte yazması gerekmektedir. Yazılan bu dilekçe tebliğin kendisine uaştıktan iki hafta içinde mahkemeye verilmesi gerekir.
Boşanma Davasında İddetin Kaldırılması
Boşanma davasında iddetin kaldırılması için davanın sonuçlanması gerekir. İddet müddeti 300 gün yani yaklaşık 10 aydır. İddet müddeti bitene kadar kadın bir başkası ile evlenemez. İddet müddetinin kaldırılmasını isteyen kadın mahkemeye başvurulabilir. Başvuru yapan kadının bu davada hamile olmadığını kanıtlaması gerekmektedir. Kadın eğer hamileyse çocuk doğduğu zaman iddet müddeti kalkar.
Boşanma Davasından Ferağat
Boşanma davası açan kişi bu kararından vazgeçme hakkına sahiptir. Boşanma davasından ferağat edebilir. Müvekkil eğer davadan feragat ederse bu davayı kesin bir şekilde sonuçlandırmış olur. Bu hakkından vazgeçtiği için bir daha bu konu ile ilgili dava açamaz. Kişi tekrar boşanmak isterse başka bir sebep ile boşanma davası açabilme hakkına sahiptir.
Boşanma Davasından Vazgeçme
Boşanma davasını açan taraf eşi ile anlaşmaya vardıysa boşanma davasından vazgeçme hakkına sahiptir. Boşanmak istemediğini mahkeme sırasında hâkime kendi isteği ile boşanmaktan vazgeçtiğini sözlü bir şekilde söylemesi gerekir. Bu kararı eşler genellikle ya eşlerinden gerçekten ayrılmak istemedikleri için ya da çocuklar boşanma travmasını yaşamasın diye eşlerine bir şans daha tanımak için verirler.
Boşanma Davasının Kabulü Dilekçesi
Davalı kendisine açılan boşanma davasını kabul ediyorsa avukatı ile birlikte boşanma davasını kabul ettiğine dair bir dilekçe yazarak bu dilekçeyi mahkemeye sunmalıdır. Davalının da boşanmayı kabul etmesi ile taraflar mal varlığı bölümü ve çocuk velayeti ile de anlaşırlarsa mahkeme anlaşmalı bir şekilde kolay ve hızlı yoldan sonuçlanır. Boşanma davasının kabulü dilekçesi örneği;
Boşanma Davasının Tanınması
Yurt dışında boşanan çiftlerin Türkiye’de de boşanmış olarak görünmesi için boşanma davasının tanınması davası açılır. Yurt dışındaki mahkemede verilen boşanma kararının orijinali ve tasdikli tercümesi bu davada delil olarak kullanılır. Belgeler incelendikten sonra sonuçlandırılır ve çift Türkiye’de de boşanmış olur. Eğer Türkiye’de de boşanmazlarsa taraflar miras için hak sahibi olabilir.
Boşanma Dilekçesi
Boşanmak isteyen kişi boşanma davası açmak için dilekçe yazmalıdır. Bu dilekçede hangi tarihten itibaren evli oldukları yazmalıdır. Aynı zamanda çocuk yoksa çocuğun olmadığı varsa çocukların isimleri ve reşit olup olmadıkları yazılmalı. Davacının boşanmak istemesinin nedeni açık bir şekilde belirtilmelidir. Çocukların velayet konusu ve dava masraflarını kimin ödeyeceği yine burada belirtilmelidir. Boşanma dilekçesi örneği;
Boşanma Dilekçesi Görev İtirazı
Boşanma dilekçesi görev itirazı şahısların mahkeme görev yerinin değiştirilmesi için yazdıkları bir dilekçedir. Dava için belirlenen mahkeme yeri taraflara uzaksa taraflar dilekçe ile yakınlarında olan mahkemede davanın sürdürülmesi ister. Bu talepleri ile dilekçe incelenerek tarafların ikamet ettiği yerdeki mahkemede davanın devam edilmesi kararı verilebilir. Dilekçeyi taraflardan herhangi biri de yazabilir. Boşanma dilekçesi görev itirazı örneği;
Boşanma Dilekçesi Şiddetli Geçimsizlik
Evlilikte özellikle son birkaç yıldır fiziksel şiddet, ekonomik şiddet, aldatma, aile bireyleri ile ilgilenmeme gibi durumlar varsa boşanma davası açarken boşanma dilekçesi şiddetli geçimsizlik olarak yazılmalıdır. Bu durumlar evlilik temelinin derinden sarsılması olarak kabul edilir ve mahkemeye sunulan dava mahkeme tarafınca haklı sebepler olarak kabul edilir. Boşanma dilekçesi şiddetli geçimsizlik örneği;
Boşanma Dilekçesi Ziynet
Evlenildiği zaman düğünde gelin ve damada takılan ziynet eşyaların yani altın gibi takıların boşandıktan sonra kime verileceği belirlenmelidir. Anlaşmalı boşanmalarda ziynet eşyanın kimde olacağı protokolde taraflarca belirlenip onaylanır. Çekişmeli olacak boşanmalarda dilekçeyi yazarken ziynet eşyaların kimde olacağı da belirtilmelidir. Böylece boşanma davası olabildiğince kolay şekilde ilerler. Boşanma dilekçesi ziynet örneği;
Cezaevindeki Eşten Boşanma
Cezaevindeki eşten boşanma normal boşanmalar gibi mümkündür. Yine normal çiftlerdeki gibi boşanma anlaşmalı ya da çekişmeli olabilir. Anlaşmalı boşanma olacaksa cezaevine verilen dilekçe ile davalı mahkemeye gidebilir. Eğer davalı eş yüz kızartıcı suçtan en az 1 yıldır cezaevindeyse mahkemeye kendisi değil vasisi gelir. Bu yüzden vesayeten boşanma davası açılmalıdır. Davalının tüm savunması vasisi yapar.
Çocuğun Babasının İspatı Talebi
Çocuğun kendisinden olduğu konusunda şüphelenen baba bunun için DNA testi isteme hakkına sahiptir. Çocuğun babasının ispatı talebi için mahkemeye nedenleri ile dilekçe sunulması gerekmektedir. Bu dilekçe incelenerek gerekirse dava açılabilir ya da yetersiz nedenlerden dolayı reddedilebilir. Açılan dava kararı ile çocuğa babalık testi yapılır. Babanın şüphelerinin doğruluğu kanıtlanır ya da babanın yersiz şüpheleri ortaya çıkar.
Tek Taraflı Boşanma Dilekçesi
Bir eş tek taraflı boşanma kararı aldıysa, öncelikle bu konuda deneyimli bir avukatla görüşmesi daha sağlıklı olur. Boşanma sebeplerini, delil ve tanıklarla birlikte avukat ile beraber ortaya koymalıdır. Mahkemeye başvurmadan önce boşanma için gerekli sebeplerin olması gerekmektedir. Dolayısıyla boşanma talebinde bulunmak için de tek taraflı boşanma dilekçesi örneği hazırlanması gerekir.
Yabancı Ülkede Görülmüş Boşanma Davası Kararının Tenfizi
Dünyanın gelişmesiyle beraber uluslararası ilişkiler ve bunlarla birlikte etkileşimler de artış göstermiştir. Yabancılık unsurları içermekte olan uyuşmazlıkların ortaya çıkması da bunun sonuçlarından biridir. Yabancı yargı organlarının tesis edildiği kararların başka bir ülkede hukuki sonuçlar doğurması da yalnızca o ülkenin makamları tarafından tanınması ve tenfiz prosedürünün işlenmesinden sonra mümkündür. Yabancı ülkede görülmüş boşanma davası kararının tenfizi için mutlaka dilekçe yazılmalı ve kararın uyuşmasına bakılmalıdır.
Tavzih Dilekçesi Örneği Boşanma
Karşılıklı bir şekilde taraflar birbirinden maddi ve manevi olarak tazminat, yoksulluk ve iştirak nafakasıyla birlikte diğer mal varlığı için talebi olmadığı zaman bu noktada hüküm kurulmasına yer olmadığı şeklinde karar verilmişse eğer, tarafın mahkemeye sunulmuş olan boşanma protokolünde çocuk için ödenecek iştirak nafakasına karşılıklı kararlaştırma talebidir. Tavzih Dilekçesi Örneği Boşanma;
Taşınmaza Tedbir Konulması, Boşanma
Karşı tarafı dinlemeden verilen ihtiyadi tedbir kararları doğrultusunda itiraz edilebilmektedir. Aksi bir durumda karar verilmediği sürece bu itiraz, icrayı durduramamaktadır. İhtiyadi tedbirin uygulanması esnasında karşı taraf hazırsa, tedbirin de uygulanması tarihinden itibaren bir hafta içinde taşınmaza tedbir konulması, boşanma şartlarına, mahkemenin yetkisi ve teminatına bağlı olarak karar veren mahkemeye gidilerek itiraz edilebilmektedir.
Evraklar