Adli yardım talepli dilekçe örneği adli yardımdan yararlanmak isteyen kişilerin yazmış oldukları bir dilekçe olmaktadır. Gereken yargılama ya da takip giderlerini kısmen ya da tamamen ödeme gücünden yoksun bulunan kişiler, iddia ve savunmalarında, geçici hukuki korunma talebinde ve icra takibinde, adli yardımdan yararlanabilmektedirler.
Kamuya yararlı olan dernekler ve kamuya yararlı olan vakıflar, iddia ve savunmalarında haklı göründükleri ve mali bakımdan zor duruma düşmeden gerekli giderleri kısmen ödeyemeyecekleri ya da tamamen ödeyemeyecekleri durumlarda oldukları zaman da adli yardımdan yararlanabilmektedirler.
Adli Yardım Talepli Dilekçe Örneği Hakkında
Adli yardım talepli dava dilekçe örneği hakkında bilgi isteyen kişilere bu talebin birçok sağladığı durum bulunmaktadır. Bu durumlar,
- Yapılacak olan tüm yargılama giderleri ve takip giderlerinden geçici olarak muafiyet
- Yargılama giderleri ve takip giderleri için teminat göstermekten muafiyet
- Dava takibi ve icra takibi sırasında yapılması gereken giderlerin devlet tarafından avans şeklinde ödenmesi
- Davanın avukat ile takibinin gerektiği durumlarda, ücreti sonrada ödenmek üzeri temin edilen avukat
şeklinde sayılmaktadır. Adli yardım hüküm kesinleşene dek devam etmektedir. Adli yardım talebi, asıl talep ya da işin karara bağlanacağı mahkemeden, icra ve iflas takiplerinde de takibin yapılacağı yerin icra mahkemesinden istenmektedir. Talepte bulunan kişi talepte bulunurken, iddiasının özetini ve iddiasını dayandırdığı delilleri, yargılama giderlerini karşılayacak maddi gücünün olmadığını gösteren belgeleri mahkemeye sunması gerekmektedir. talep adliye mahkemesine yapılabileceği gibi Yargıtay’a da yapılmaktadır. ayrıca davaya ilişkin evrak harç ve vergiden muaf olmaktadır.
- Adli Kontrol Kaldırılması Talebi Nedir?
- Psikolog Maaşları
- Adli Sicil Kaydı ve Sabıka Kaydı Silinmesi için Dilekçe Örneği
Mahkemeden Adli Yardım Talepli Dilekçe Örneği İçin Gerekli Belgeler
Mahkemeden adli yardım talepli dava dilekçe örneği için gerekli belgeler yazılan dilekçe ile birlikte mahkemeye sunulmaktadır. İstenilen belgeler,
- Muhtarlıktan alınan fakirlik belgesi
- Üzerine kayıtlı gayrimenkul ve araç olup olmadığını gösterir belge
- Sosyal güvenlik kurumundan sosyal güvenlik kaydı olup olmadığını gösterir belge
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Geliri olan kişinin bunu belgeleyen evrakların fotokopisi
- Kira kontratı
- Öğrenim gören çocuk olması durumunda öğrenim belgesi
seklinde sıralanmaktadır.
Adli Yardım Talebi Kaç Günde Çıkar?
Adli yardım talebi kaç günde çıkar sorusu adli yardım talebi başvurusunda bulunan ve sonucu bekleyen kişilerin sorduğu bir soru olmaktadır. Talep yapıldıktan sonra baro başkanı yedi gün içerisinde karar vermektedir. Baro başkanının vermiş olduğu bu karar kesin bir karar olmaktadır. Süresinde verilmeyen karar ise talebin ret edildiğini göstermektedir.
İlk olarak yardım talebinde bulunan kişinin talebinin adli yardım bürosu ve temsilcilikleri tarafından reddedilmesi ardından talepte bulunan kişi, tebliğden itibaren on gün içinde yazılı olarak ya da sözlü olarak baro başkanına başvuruda bulunabilmektedir.
Evraklar