Adli kontrol kararına itiraz dilekçesi nedir başlığına ve araştırmasına yönelik öncelikle bu durumun her vatandaşın başına gelebilecek bir durum olduğunu belirtmek gerekir. Kişinin kısıtlanması veya belirli ortam içinde sınırlı hareket edebilmesi anlamını taşıyan bu duruma itiraz edilmesi mümkündür. Tüm sanıkların, şüphelilerin ve Cumhuriyet savcısının itiraz dilekçesinde bulunması mümkün iken sonucun ortalama 5 gün içinde belirlenmesi de mümkündür.
Hatta itiraz eden kişinin lehine de sonuçlanma olasılığının yüksek olduğu bilinse de ilgili kurum yani mahkemenin kararı beraberinde sonuçlandığı bilinmektedir. Kanun kapsamında tutuklama yasağı öngörülmüş suçlar beraberinde adli kontrol hükümlerinin uygulanabilmesi de mümkündür. Bu durumda hâkim tarafından verilen karara ilişkin bir madde veya tümünün uygulanması mümkündür.
Adli Kontrol Hangi Durumlarda Kaldırılır?
Yaşanan olumsuz durumlar beraberinde sanıklar veya şüpheli kişilere yönelik adli kontrol kararı ile tedbirler alınır. Bu tedbirler şu şekilde sıralanır.
- Yurt dışına çıkılamaması
- Hâkimin belirttiği kuruma imza verilmesi
- Hâkim tarafından belirtilen çağrı taleplerine, mesleki alanlardaki durumlara uyulması
- Zararlı maddelerin kullanımından arınma
- Sanığın parasal durumunun göz önüne alınarak ödeyeceği borçları birden fazla taksitlendirme
- Hâkim kararı ve güvence bedeli yatırması
- Belirli bölgelere gidilmemesi
- Mevcut konutun terk edilmemesi

Yukarıda belirtilen tedbirler beraberinde adli kontrol hangi durumlarda kaldırılır sorgulaması da merak uyandırmaktadır. Kovuşturma aşamasına gelmiş davalarda bakmakla yükümlü olan mahkemenin tedbir kararlarına yönelik devamlılık almaması halinde adli kontrol kararlarının kendiliğinden kalktığı bilinmektedir. Özellikle uzun süre bu durumu yaşayan kişilere yönelik dikkate alınması gereken bir konu olup mahkemeler tarafından birçok sanık ve şüphelilerin bu sayede özgür hayatına geri dönebildiği bilinir.
Adli Kontrol Kararına İtiraz Dilekçesi Kaç Günde Sonuçlanır?
Adli kontrol kararına itiraz dilekçesi kaç günde sonuçlanır sorgusu her sanığın, şüphelinin itiraz hakkını öne çıkarırken bir yandan da haklı bulunması halinde olumlu sonuca açık kapı bırakmaktadır. Yapılan inceleme beraberinde itiraz edenin haklı bulunması durumunda 5 günde sonuçlanacağı bilinmektedir. Kişi yapmadığı bir suçtan yargılansa dahi ispat edici veya kendini aklayıcı bir durum bulunduruyorsa yeniden serbest kalabilmektedir.
Adli Kontrol Kararına İtiraz Nereye Yapılır?
Son yıllarda birçok kişinin başına gelen olaylar beraberinde adli kontrol kararı ile kısıtlı bir hayata mahkûm olduğu bilinmektedir. Böyle bir durumla karşılaşıldığı zaman ilk merak edilen sorunun adli kontrol kararına itiraz nereye yapılır şeklindedir. Geçmişte Sulh Ceza Mahkemesine yapılan itirazların artık asliye ceza mahkemelerine yapıldığı bilinmektedir. Adli kontrol kararına çarptırılmış kişilerin itirazları asliye mahkemeleri tarafından incelenmekte ve sonuçlanmaktadır. Bu sayede gerekli uygulamalar yapılır.
Evraklar