Adli kontrol kaldırılması talebi nedir? Adli kontrol nedir? Adli kontrol tedbirleri nelerdir? Adli kontrol süresi kaç yıldır? Adli kontrol nasıl ve ne zaman başlar? Tüm bu soruların cevapları için yazımızı okumaya devam ediniz.
Adli Kontrol Nedir?
Adli kontrol Ceza Muhakemesi Kanunu maddelerine göre düzenlenen bir koruma tedbiridir. Soruşturma ya da kovuşturma sürecinde tutuklama sebeplerinin bulunduğu durumlarda kişinin tutuklanması yerine adli kontrol altına alınmasına mahkemece karar verilebilir. Adli kontrol tedbiri alan kişinin uyması gereken görevler, yükümlülükler bulunmaktadır.
Adli Kontrol Yükümlülükleri Nelerdir?
Adli kontrol koruma tedbiri alan vatandaşın uygulaması gereken yükümlülükler şunlardır;
- Yurt dışı çıkış yasağına uymak,
- Mahkeme tarafından belirlenen yerlere, belirlenen sürelerde giderek başvuruda bulunmak,
- Ehliyetini teslim etmek ve her türlü aracı kullanmamak,
- Uyuşturucu, alkol kullanan kişilerin temizlenme amacı ile hastaneye yatarak tedavi olması,
- Silah kullanmamak ve taşımamak (Kişiye ait ruhsatlı silahların teslimi),
- Belirlenen konutu ve yerleşim belgesini terk etmemek,
- Kişinin maddi durumuna göre belirlenecek güvence bedelinin ödemesini yapmak.

Adli Kontrol Süresi Azami Kaç Yıldır?
Adli kontrol süresi azami kaç yıldır; Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre tutukluluk için azami süreler belirlenirken, adli kontrol durumları için belirlenmiş azami süre bulunmamaktadır.
Adli Kontrol Nasıl ve Ne Zaman Başlar?
Adli kontrol durumu şüpheli ya da sanığa iletildiği günden itibaren resmen başlar. Mahkeme tarafından alınan karar Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne iletilir. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bu kararı il kurumlarına yollar. Denetimli Serbestlik İl Müdürlüğü ise gelen kararı şüpheli ya da sanığa resmen iletir.
Adli Kontrol Kaldırılması Talebi Nasıl Gerçekleşir?
Adli kontrol nasıl ve ne zaman kalkar, Aşağıdaki maddelerce adli kontrol kaldırılma işlemleri gerçekleşebilir.
- Adli kontrol kararı bildirilen şüpheli ya da sanık hazırlayacakları adli kontrol kaldırılması talebi dilekçesi ile başvuru yapabilir. Yapılan itiraz haklı bulunursa adli kontrol durumu kalkar.
- Adli kontrol yükümlülüklerine uymayan şüpheli ya da sanık için alınan karar kaldırılır ve tutuklanır.
- Şüpheli ya da sanık için uygulanan adli kontrol durumunun artık yararı kalmamışsa mahkeme tarafından karar iptal edilir.
Adli kontrol kaldırılması talebi soruşturma aşamasında yapılırsa Sulh Ceza Hakimliğince, kovuşturma aşamasında yapılırsa Cumhuriyet savcısının görüşü ardından uygulanır.
Diğer dilekçe örneğini incelemek için ilgili makalemize göz atabilirsiniz.
- Adli Sicil Kaydının Silinmesi Nasıl Yapılır
- Dava dilekçe örneğini nasıl yazılır
- Tutanak Örneği : Tutanak Nedir ve Nasıl Tutulur?
Resmi Evrak sitesi olarak adli kontrol kaldırılması talebi dilekçe örneğini sizler için hazırladık. Bu linke tıklayarak dilekçe örneğini indirebilirsiniz. Kendinize göre doldurup gerekli başvuruları yapabilirsiniz. Dipnot: Alanında uzman bir avukat ile bu süreçleri ilerletmeniz sizin için daha sağlıklı olacaktır.
Adli kontrol kaldırılması talebi dilekçesi örneği word formatında indirmek için tıklayınız.
Adli kontrol kaldırılması talebi nedir, Adli kontrol nedir ve adli kontrol tedbirleri nelerdir, adli kontrol süresi kaç yıldır. Adli kontrol nasıl ve ne zaman başlar, tüm bu soruların cevaplarını bulduğunuz yazımız ile ilgili olarak soru, istek ve görüşlerinizi her zaman bizlere iletebilirsiniz.
Evraklar