7000 gün ile kıdem tazminatı yazısı dilekçe örneği, emeklilik için yaşını bekleyen kişilerin iş yerinden ayrılmak için yazdıkları dilekçe olmaktadır. Sigortalılık süresini dolduran ve prim ödeme gün sayısını tamamlayan bir işçinin, yaştan dolayı emeklilik hakkını kazanamamış olması durumunda bile Yasa uyarınca, gerekçesini açık bir şekilde dilekçede belirtmesi ile kıdem tazminatına hak kazanarak iş yerinden ayrılma hakkı bulunmakta ve verilen bu dilekçe ile bu hak kullanılmaktadır. Böylece primi dolan kişi yaşının dolmasını beklerken çalışmak zorunda olmamakta ya da kıdem tazminatını alarak başka bir iş yerinde çalışmaya başlayarak yaşını doldurmayı beklemektedir.
7000 Gün ile Kıdem Tazminatı Yazısı Dilekçe Örneği
7000 gün ile kıdem tazminatı yazısı dilekçe örneği, iki şekilde yazılmaktadır. Bunlar,
- SGK için yazılan dilekçe
- İş yeri için yazılan dilekçe
olarak sayılmaktadır. Kişi, SGK’dan emekli olabileceğine dair yazı almadan iş yerinden istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı alamamaktadır. Emekli olabilir yazısını almak için ise SGK’ya dilekçe yazarak vermektedir. SGK’ya dilekçe verecek kişi,
- İş yerinin bağlı olduğu SGK adı
- Sigorta sicil no ve kimlik no
- Ad soy ad ve adres bilgileri

bilgilerini eksiksiz ve doğru olarak doldurmaktadır. Ardından SGK’dan alınan yazı iş yerine verilecek olan istifa dilekçesine eklenerek iş yerine teslim edilmekte ve kişi bu şekilde kıdem tazminatı alma hakkını kazanmış olmaktadır.
Kıdem Tazminatı Alabilir Yazısı E-Devlet
Kıdem tazminatı alabilir yazısı e-devlet üzerinden ya da SGK üzerinden alınarak doldurulabilmekte, süreç yine e-devlet üzerinden takip edilebilmektedir. SGK’dan alınan yazının iş yerine verilmesi ile süreç başlamakta ve kişi işinden artık ayrılabilmektedir.
Kıdem tazminatı hakkı bulunan kişi için bu hakkını vermeyen ya da vermek istemeyen iş yerleri için cezai yaptırımlar bulunmaktadır. Bu nedenle 7000 gününü doldurarak kıdem tazminatı almaya hak kazanan bir işçiye kazandığı bu hak hesaplanarak iş yeri tarafından ödenmek durumunda olmaktadır.
İstifa Ederek Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır?
İstifa ederek kıdem tazminatı nasıl alınır sorusuna yanıt olarak 7000 gününü doldurmuş kişiler örnek verilmektedir. Gününü dolduran işçi aldığı emekli olabilir yazısı ile istifa ederek kıdem tazminatı alma hakkını kazanmaktadır. Bunun dışında haklı bir sebep ile işten ayrılan işçi de kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Haklı sebep olarak sağlık sorunları, iş yerinde ahlaka ve iyi niyet kurallarına aykırı durumlar ve kanunda özel olarak düzenlenmiş olan bazı haller sayılmaktadır. Böyle bir durumda yine iş yeri işçinin çalıştığı süreyi dikkate alarak kıdem tazminatını hesaplaması ve ödemesi gerekmektedir.