4B nedir? 4B işçi kadrosu kimleri kapsamaktadır? Yapılan meslek bizlere güven vermesi açısından hepimiz adına oldukça öneme sahiptir. SGK’ya bağlı olmakla birlikte değişkenlik gösteren güvence sistemleri de mevcuttur. Söz konusu sistemlerden birisi olan 4B kadro nedir? Bu kadro kimleri kapsamaktadır?
Ülkemizde mesleki açıdan faaliyetlerini sürdüren her vatandaş sosyal güvencelerden fayda sağlayarak, belirli düzeyde şartları yerine getirdiği zaman emekli olabilmek için devlet tarafından oluşturulan SGK sistemine ihtiyacı vardır. Her mesleğini icra eden vatandaş Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı farklı kurumlarda çalışmayı düşünmelidir. Devlet memuru yasasınca 4A, 4B, 4C ve 4D olmak kaydıyla dört farklı kategorilere ayrılmış çalışan mevcuttur.
4B Nedir?
4B nedir? Eski ve yeni olmak üzere 4B grubu için iki farklı tanım kullanılmaktadır. Kanun değişmesi ile birlikte tanımda değişime uğramıştır. 4B grubu için ilk olarak geçmiş dönemde neyi temsil etmiş olduğuna bir bakalım. Eski adıyla Bağ-Kur olarak bilinen 4B grubu, belirli bir memuriyeti olmaksızın, atamayla alakası olan bir yerde çalışmasını yürütmemiş meslek sahiplerini içermektedir. Biraz daha detaylandırmak gerekirse; SGK için tamamen memurları kapsamakta olan bir güvenlik kurumu olduğu söylenebilir.
4B statüsü kapsamınca mesleğini icra etmekte olan kişiler Bağ-Kur’a prim ödemesiyle güvenliğini sağlama almaktadır. Bu kişiler sözleşme içeren iş yerlerinde veya kendisine ait kurulan iş yerinde çalışmasını yürütmektedir. Anlatılanlar eskiden 4B statüsünde temsil edilen kişilerdi; ancak kanunda değişime gidilmesinin ardından 4B için bu tanımın yapılması yeterli gelmemektedir. Şu anda geçerliliği olan tanıma değinmek gerekirse; kamuda 657 sayılı Devlet Memurları Yasası uyarınca 4A, 4B, 4C ve 4D olmak kaydıyla farklı dört kategoride çalışmasını yürüten vatandaş yer almaktadır.
Burada 4A’lılar iş garantisi var olan klasik konumdaki devlet memurlarını kapsamaktadır. Her birisinin toplu bir şekilde yapılacak sözleşme hakkı vardır. Fakat grev yapılması halinde bu haklar ortadan kalkıyor.
4B çalışanları ise devlette var olan ihtiyaca göre 12 aylık sözleşme ile işe alınmaktadır. Bu sözleşmelerin ise her yıl yenilenmesi gerekmektedir. Çalışmadaki koşullar 4A’lılar ile benzet nitelikte olmasına rağmen özlük haklarınca 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’na tabi tutulmaktadırlar. 4B statüsünün kapsadığı meslekler; doktor, öğretmen, hemşire, mühendis, veznedar, teknisyen, kuran öğreticisi, imam ve diyanet işleri başkanlığına bağlı vaiz gibi çalışanlar yer almaktadır. 4B kapsamında bulunanlar yenilenmekte olan kanuna bağlı bir şekilde meslek gruplarına bağlı vatandaşları kapsamaktadır.
Bağ-Kur Nedir?
16 Mayıs 2006 tarihinden itibaren kabul görülerek 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı bir şekilde çalışmalarını yürütmekte olan Türkiye Sosyal Güvenlik Kurumu’na devir edilmiştir. Bağ-Kur prim ödemesi gerçekleştiren yani Bağ-Kur kapsamına alınmış olan sigortalılar için birtakım konularda ehemmiyet sağlanmıştır. Bağ-Kur’lu olan kişiler, sağlık yardımının yanı sıra, yaşlılık, malüllülük ve ölüm gibi konular açısından Bağ-Kur’dan yardım almaktadırlar. Bağ-Kur tarafından vatandaşlara sunulan güvenlik ise budur. Çalışma gösteren her vatandaş Bağ-Kur prim ödemesi gerçekleştirerek güvenceyi satın almış olurlar.

4B Kadro Statüsü Nedir?
Kanun değişmesinden sonra 4B kadro statüsü, kariyerli meslek sahibi olmuş kişileri alakadar etmektedir. Bu kariyer sahibi meslek sahibi kişiler içerisine ise; mühendis, bekçi ve hemşire gibi vatandaşlar girmektedir. 4B kadro, adı geçen mesleklere ek olmak koşuluyla kadrolu sürecin içine dahil olduğunda devamlı olarak gündeme gelmektedir. Yukarıda adı geçen kariyer sahibi mesleklere sahip olan vatandaşlar ÖSYM tarafından düzenlenen KPSS sınavına girmektedirler. ÖSYM’nin yayınlamış olduğu tercih kılavuzunda bulunan yerlere KPSS’den alınan puana göre tercih gerçekleştirirler. Yapılan tercihler sonrasında yerleştirilmiş olan kişiler böylelikle 4B kadrosuna dahil olur.
4B Sözleşmeli Personel Kadroya Geçebilir mi?
An itibariyle kamu personeli olarak şu anda yaklaşık olarak 3,5 milyon kişi çalışmaktadır. Ancak her biri aynı işi yapmasına rağmen çalışanların büyük bir kısmı memur olarak değerlendirilse de içlerinde işçi statüsünde ve sözleşmeli personel statüsünde değerlendirilenlerde mevcuttur. Ortaya çıkan bu durum sonrasında kamuda çalışma yürüten 4B sözleşmeli personel statüsünde yer alanlar ile diğer statüde kalanlar açısından olumsuzluk teşkil etmektedir. Söz konusu olumsuzluk ortadan kaldırılabilmesi için 4B sözleşmeli personel kadrosundaki gruba dahil edilmesi açısından yasa teklifi geçtiğimiz aylar içerisinde TBMM’ne sunumu yapıldı. Teklif kapsamında kamuda çalışmasına devam eden 4B sözleşmeli personellerin memur statüsünde değerlendirilmesi için ‘’14/7/1965 Tarih ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’’ adıyla sunumu yapıldı.
4B Emekli Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır ?
4b emekli maaşı hesaplaması yapılırken, üç farklı tarihe göre değişkenlik gösterdiğini bilmek gerekir. Söz konusu üç tarih arasında ise ne gibi farklılıkların bulunduğunu ve hesaplamaların ne şekilde yapıldığını sizler adına bu başlık altında topladık. İlk tarih 2000 yılı öncesindeki hesaplamaları kapsamaya alınmıştır. 2000 yılı öncesinde gerçekleştirilen hesaplamalar için en son son basamaktan tam 1 yıl prim ödemesi yapılması halinde primin %70’lik kısmı maaş olarak değerlendirilir.
Son basamaktan ödeme yapılmamış ise bir öncesinde bulunan basamak tutarına göre hesaplama gerçekleştirilir. Diğer 4B emekli maaşının hesaplanması ise 2000 ile 2008 yılları arasını kapsamaya almaktadır. Bu durum açısından ilk olarak vatandaşa ait ağırlıklı ortalaması hesaplanmaktadır. Söz konusu hesaplama 2000 ile 2008 yılları arasında ödenmiş prim gün sayılarının toplamdaki prim gün sayılarına bölünmesi olarak hesaplama yapılmaktadır.
Elde edilen ağırlıklı ortalama ile aylık bağlanma oranı birbiri ile çarpılması halinde 4B emekli maaşının ne kadar olacağı ortaya çıkmış olur. 4B kadrosunda yer alan kişilerin diğer maaş hesaplamasındaki tarih ise 2008 yılından daha sonraki dönemleri kapsamaktadır. 2008 yılından sonraki dönem içerisinde ağırlıklı ortalamayla aylık bağlama oranı birbiri ile çarpılması durumunda 4B emekli maaşı bulunur. Büyüme hızı ile tüfe ortalamasındaki durum ağırlıklı ortalamayı temsil etmektedir.
4B nedir? 4B işçi kadrosu kimleri kapsamaktadır? Sorularına cevap verdiğimiz yazımız ile ilgili görüşlerinizi, yeni sorularınızı iletebilirsiniz.
Bağ-Kur’lu olan kişiler, sağlık yardımının yanı sıra, yaşlılık, malüllülük ve ölüm gibi konular açısından Bağ-Kur’dan yardım almaktadırlar. Bağ-Kur tarafından vatandaşlara sunulan güvenlik ise budur. Çalışma gösteren her vatandaş Bağ-Kur prim ödemesi gerçekleştirerek güvenceyi satın almış olurlar.
Kanun değişmesinden sonra 4B kadro statüsü, kariyerli meslek sahibi olmuş kişileri alakadar etmektedir. Bu kariyer sahibi meslek sahibi kişiler içerisine ise; mühendis, bekçi ve hemşire gibi vatandaşlar girmektedir. 4B kadro, adı geçen mesleklere ek olmak koşuluyla kadrolu sürecin içine dahil olduğunda devamlı olarak gündeme gelmektedir.
Teklif kapsamında kamuda çalışmasına devam eden 4B sözleşmeli personellerin memur statüsünde değerlendirilmesi için ‘’14/7/1965 Tarih ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’’ adıyla sunumu yapıldı.
4b emekli maaşı hesaplaması yapılırken, üç farklı tarihe göre değişkenlik gösterdiğini bilmek gerekir. Söz konusu üç tarih arasında ise ne gibi farklılıkların bulunduğunu ve hesaplamaların ne şekilde yapıldığını sizler adına bu başlık altında topladık. İlk tarih 2000 yılı öncesindeki hesaplamaları kapsamaya alınmıştır. 2000 yılı öncesinde gerçekleştirilen hesaplamalar için en son son basamaktan tam 1 yıl prim ödemesi yapılması halinde primin %70’lik kısmı maaş olarak değerlendirilir.
4B sigorta türü ile ilgili tüm sorularınızı yorumlar bölümünden bize iletebilirsiniz.
Evraklar