İnsanların iş yaşamı boyunca belirli sürelere bağlı şekilde çalıştığı bilinmektedir. İş alanı kapsamındaki düzeni sağlamak için yetkili amirlerin 3’lü vardiya çizelgesi örneği Excel ile bu sistemi düzenlediği bilinmektedir. 3 vardiyada çalışan personeller için haftalık 2’şer gün çalışma hesabı ve 7.ci gün izin yapacakları şeklinde düzenleme yapıldığı bilinmektedir. Bildiğiniz üzere günlük çalışma süreci 8 saatten ibarettir. 8 saatlik çalışma beraberinde İş Kanunlarına göre 0,5’lık zaman dilimi yemek zamanı olarak düşünülmektedir. Geri kalan 7,5 saatlik çalışma süreci ise personellerin çalışma dilimi olarak bordrosuna işlemektedir.
Bu süreci olumlu şekilde geçirmek için mutlak bir şekilde çizelgeye ihtiyaç duyulur. Çünkü bu sistem sayesinde çalışanlar kendi zamanını, haftalık iznini, işe başlama saatlerini akılda tutabilirler. 3’lü Vardiya Çizelgesi Örneği Excel sistemi sabahtan öğlene, öğleden geceye, geceden sabaha kadar olabilir. Bu durum işletmelerin idarelerinde alınan bir karardır. Saatlere ek olarak mesai dilimleri de eklenebilmektedir.
Vardiya Cetveli Nedir?
İşçi personelin araştırıp incelediği konulardan biri de vardiya cetveli nedir sorusudur. Vardiya cetveli maddeler halinde özetlenmekte ve şu şekilde sıralanmaktadır.
- Çalışan personel listesinde isimleriyle birlikte belirleme yapılması
- Vardiya bilgisini sunması
- Resmi tatilleri ve elemanların haftalık tatilini göstermesi sunması
- Personelin izin gününü göstermesi
- Haftalık veya aylık yapılabilmesi
- Çalışma saatlerini göstermesi
- Hafta boyunca hangi vardiyalarda çalışacağını göstermesi
Yukarıda belirtilen maddeler beraberinde 3’lü vardiya sistemi de belirlenmektedir. Vardiyalar farklı olabilir. 2’li, 3’lü, 4’lü veya 5’li şeklinde olabilmektedir. Kurumun belirlediği vardiya sistemleri ise vardiya cetveli ile gösterilmektedir.

3’lü Vardiya Çizelgesi Örneği Excel – 12 24 Çalışma Sistemi Yasal mı?
Çalışan kişilerin araştırdığı ve merak ettiği konulardan biri de 12 24 çalışma sistemi yasal mı sorusudur. Öncelikle konuya açıklık getirilmesi açısından günümüz şartlarına göre günlük 7,5 saatlik çalışmanın yasal olduğunu belirtmeliyiz. 12-24 çalışma süreci kanunlara göre yasal olarak belirtilmemektedir. Bu süreç daha doğru şekilde hesap edilmelidir. Bu sürece birde mesai eklenmesi genel olarak kabahatli durum olarak varsayılır. İş yükü beraberinde çalışanın yaşadığı zorluklar göz ardı edilmemelidir. Bazı kuruluşların otoriter patronları bu şekilde çalışma sistemi istiyor olsa da yasal olmadığı bilinmektedir.
24 Saat Çalışan Kaç Saat Dinlenir?
Zorlu iş koşullarıyla ilgili sorulardan biri de 24 saat çalışan kaç saat dinlenir sorusudur. Genel bakımdan zorlayıcı bir süre olduğu için 8 saatlik çalışma düzenine göre değil tam tersi farklı hesaplanmaktadır. Bu tarz durumlarda çalışmak zorunda olan kişilerin uyku ihtiyacını giderememesi durumu göz önünde bulundurulduğundan mevcut dinlenme süre 8 saatlikteki gibi değil 4 saatlik şeklinde belirlenmiştir. 3’lü Vardiya Çizelgesi Örneği Excel konusu genel olarak bu şekilde. 3’lü Vardiya Çizelgesi Örneği Excel ile ilgili aşağıdaki dosyadan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Evraklar